Julmust i stora mängder

Det tar emot lite inombords att erkänna det här: jag är beroende utav två drycker som jag egentligen, för min hälsas skull, troligtvis skulle må mycket bättre utan. Jag älskar sötsaker. Men lösgodis äter jag i princip aldrig. Bakelser är som magi för själen, men det är sällan jag stoppar i mig det. Kaffe har jag fortfarande inte lärt mig att dricka. Däremot Coca Cola, den riktiga sorten, Pepsi kan slänga sig i väggen. Och julmust. Jag ÄLSKAR julmust. Jag har inga som helst problem att dricka 33 cl om dagen från att den börjar säljas i början på november, tills den reas ut under påsken. Om jag gör det? Jag försöker vara hälsosam och inte hälla i mig utav allt onyttigt socker... Eftersom jag skulle kunna leva på julmust så kände jag mig tvungen att ta reda på om det gäller all slags julmust eller om jag är lika mycket märkesfixerad som när det kommer till Coca Cola. Det finns vissa som påstår att all cola smakar likadant. Dessa personer har ingen aning om vad de pratar om. Alla colasorter smakar annorlunda! Detsamma gäller julmust. För att bevisa detta gjordes mitt test blint. Jag köpte hem ett gäng flaskor, vissa smaksatta andra inte, så fick min man hälla upp och ställa fram glasen åt mig. Behöver jag säga att jag satte alla?

Julmust Nyckel

Musterna i testet är föjande: Nygårda klassiska Apotekarnes klassiska Västergården Nyckel-Bryggeri NaturFrisk Vasa Special smaksatt (avslöjar inte än med vad...) Apotekarnes Årsmust 2015 Nygårda ekfastlagrad must Nygårda romfatslagrad must

Must

Jag kan nog nästan kalla mig själv för expert utav julmust. Så vad jag tyckte?

Klassisk smaksättning Nygårda: Är en riktig klassiker i dessa sammanhang. Och den står sig, helt klart. En smak som must ska ha, inte för söt som många var i testet. Om jag har något att klaga på så är det lite dåligt skum och den blir platt ganska fort. Apotekarnes: Även denna en given kompis till julbordet. Här sitter allt rätt. Bra doft av julkryddor. Den skummar mest av alla och kolsyran håller i sig fint. Ingen sötsliskig smak utan fungerar även för den vuxna paletten. Mycket god och något jag kan hälla i mig i stora mängder. Västergården: Bra vuxenalternativ om man vill ha något mer speciellt än de stora produkterna ovan. Kolsyran håller sig dock inte alls länge. Dåligt skum. Bra doft av julkryddor och en knäckig hint. Nyckel-Bryggeri: Här vill jag ge ett stort plus till den riktigt snygga flaskan i gammaldags stil. Jag gillar den skarpt. Skummar väldigt bra när den hälls upp i glaset. Härlig doft  som ger mig stort hopp om en kanondryck men tyvärr är den alldeles för söt i eftersmaken.   NaturFrisk: Doften som slår mig så fort jag stoppar ner näsan i glaset är sura colanappar. Visst gillar jag colanappar, men inte hos julmust. Rödaktig ton i färgen. Visserligen en fräsch smak av citrus men ändå är den alldeles för söt och sliskig.

Smaksättningar Apotekarnes Årsmust 2015 smaksatt med kardemumma: Jag visste inte vad smaksättningen var tills efter testet och doften av kardemumma finns där. Musten doftar kardemummabullar och jag kunde inte sluta tänka på annat. Doftar helt fantastiskt. Vad jag gillar med denna är att den inte är för söt trots smaksättningen. Den har de klassiska smakerna i bakgrunden som håller ihop den. Fin flaska och en perfekt present att ha med sig när man är bortbjuden under juletiden. Nygårda ekfastlagrad must: Lagrad i 2 månader på ekfat. Här har vi en för den vuxne. Definitivt toner av ekfat på näsan, även i smaken. Lite beska i smaken men det är inget som stör mig alls. Det här var Tompas favorit när han tvingades att testa igenom alla. Han har inte riktigt samma kärlek till julmust som jag har, om vi säger så. Nygårda romfatslagrad must: Lagrad i 6 månader på romfat. Doft och smak av vanilj, precis som i rom. Även om jag gillar rom så är det här inget jag vill kombinera med julmust. Det blir alldeles för sött och sliskigt. Vasa Special smaksatt med banan(?!?): Okej, jag måste erkänna att jag inte visste om smaksättningen när jag köpte flaskan. Har aldrig testat Vasa Special tidigare och måste nog ge originalet en chans. Men det här? När jag doftade på den var det första jag kände en syntetisk doft av Banana Skids. Ni vet, det där godiset man åt som barn. Smaken? Ja, den smakar banan. Inte på ett positivt sätt. Det här är inte en positiv upplevelse. Min stora fråga är, hur tänkte man när man bestämde sig för att smaksätta en julmust med banan?! Vad tusan har det med julen att göra? Nej tack! Gör om gör rätt. Den här vägrar jag att dricka igen.

vastergarden Smaksatt

Vilken blev då min favorit? Ja, det tar emot lite i mitt experimentella hjärta. Men precis som när det kommer till Coca Cola så är jag även här klassisk. Den som för mig står sig allra bäst är Apotekarnes klassiska julmust. Den har allt jag önskar. Bra skum, kolsyra som håller i sig, doftar julkryddor och smakar inte sött och sliskigt. Den smakar julmust helt enkelt. Så även om jag hoppades på att de mer småskaliga varianterna skulle kunna tävla emot den så är jag ledsen att säga: för mig höll de inte riktigt måttet. Om jag ska välja två andra som kan vara trevliga att servera till julbordet så blir det Västergårdens och Apotekarnes Årsmust.