Med fokus på Italien

I måndags var det dags för Italienska vindagen på Grand Hotel för branschfolket. Importörer samlas för att visa upp vad de har att erbjuda ur sitt italienska sortiment. Jag får lätt lite panik utav dessa mässor men går för att försöka hålla mig lite uppdaterad. Det är omöjligt att testa allt och lättast är alltid att hamna hos de man känner och vill småprata lite med. Egentligen får jag inte ut något alls av att prova vin i en miljö som denna. Jag blir bara stressad och att testa så många olika drycker gör det bara snurrigt i mitt huvud. Jag föredrar att sitta i en lugn miljö och att testa vin själv med någon säljare. Men jag förstår att det är ett smidigt sätt att nå ut till den stora massan. För att lätta upp stämningen drog jag med mig kock-Lina på vinäventyr. Savino

Savino bjöd på supersmarriga viner från Etna med vita viner som producerats utav Al-Cantàra. Något som verkligen föll mig i smaken.

Desto lugnare var det på eventet Bene bene där ett gäng mindre importörer samlats tillsammans på Konstakademin för att låta restaurangbranschen testa deras viner. Här var det som vanligt mer avslappnat och det känns som att testa vin ihop med vännerna.

För mig blev nog provningens höjdpunkt ett mousserande vin från Sicilien. TM Kvalitetsviner importerar viner från producenten Marco De Bartoli och det bubblande vinet Terzavia Brut Nature 2011 gjort enligt den traditionella metoden är så fantastiskt gott.

Ett rött med hög klunkabilitet stod Campanino från Umbrien för. Deras vin Vecchia Botte 2014 är gjort på Sangiovese och har lagrats i ett stort väldigt gammalt kastanjefat från producentens farfars tid. Vin&Natur står för importen.

Kvalitetsviner Vinnatur

Man blir rätt hungrig av att testa en massa vin så jag tvingade med kock-Lina hem till mig för att styra en bättre måndagsmiddag. Vi mötte min man i mataffären för att luska ut vad vi var sugna på. Det blidde ankbröst med svamprisotto, ugnsrostad savojkål samt fänkål och lite apelsinsky på det.

Anka

Till det självklart lite Italien. Varför dricka tråkigt en måndag? Tompas 30-årspresent korkades upp och avnjöts tillsammans med fantastisk måltid. Lina kan laga mat hon. Och jag kan öppna vinflaskor. Vi är helt enkelt ett oslagbart team!

Boca

Mer om Tompas vin från 1985 kan du läsa här.