Producentbesök hos piemontesiska Ceretto

Under sommaren hanns det med några producentbesök på den spontana resan som blev istället för tre veckors strandhäng på Bali. Ett utav dessa besök blev hos Ceretto i Barolo, Piemonte i Italien. Min fantastiska vän Ulrika Ferlin bor i Piemonte sedan en tid och ägnar sina dagar hos Ceretto. Så vad passade bättre än att slå två flugor i en smäll, hälsa på Ulrika och få se Ceretto och testa deras viner på samma gång? Ska jag vara helt ärlig så hade jag aldrig testat vinerna innan besöket så det var med viss nervositet och spänning jag steg in genom producentens dörrar.

Ceretto

Ceretto tillhör Piemontes jättar. Tillsammans med Gaja är de några av de största. Ändå syns de knappt på den svenska marknaden. Familjen Ceretto äger 160 hektar vingårdar, har 4 vinerier, producerar 17 olika viner, 150 personer är anställda inom företaget fördelat i vingårdar, kontor och vineri.

Cerettos vineri startades utav Riccardo Ceretto under tidigt 1900-tal. Sönerna Bruno och Marcello fortsatte och köpte upp några utav de bästa vingårdslägena i Langhe och Roero. Idag drivs allt utav tredje generationen Ceretto: Federico, Lisa, Alessandro och Roberta. Den första vingårdsbyggnaden införskaffades i Barbaresco år 1969 vid vingården Bricco Asili. 1973 stod vineriet med samma namn redo att användas. Förutom deras viner är Ceretto även kända för sin moderna konst. Glaskuben vid vingården och vineriet uppe vid Bricco Rocche som byggdes 2000 är idag en utav Barolos arkitektoniska symboler. Likaså "vindruvan" som blickar ut över Barolos vingårdar vid vineriet Monsordo Bernardina är en skapelse svår att inte häpnas av.

Utöver vin sysslar företaget även med sötsaker tillverkade utav hasselnötter. Ceretto står också som ägare till två förtsklassiga restauranger inne i Alba: La Piola sam trestjärniga Piazza Duomo i samma byggnad som öppnade för tio år sedan där Enrico Crippa är kung i köket.

Bubbla Ceretto

De 4 vinerierna ligger utspridda i Langhe. Cerettos huvudkontor Monsordo Bernardina som stoltserar med sin vindruvsliknande bubbla ligger med en otroligt hänförande vacker utsikt bara några minuters bilfärd ifrån staden Alba. Vineriet med den häftiga glaskuben är placerad vid vingården Bricco Rocche i Castiglione Falletto. Här vinifieras endast druvor som växt i någon av de 11 hektar vingårdarna Brunate, Prapò, Bricco Rocche och Cannubi San Lorenzo.

Ulrika Ceretto

Ulrika gav oss en rejäl rundtur i både vineri och även på lagret. Hon och Tompa (min man) mobbade mig för att jag skulle fotografera och dokumentera varenda vrå jag såg. Men det är klart att kameran måste vara framme i högsta hugg när man vandrar runt i häftiga lokaler på okänd mark. Apropå mark, Ceretto arbetar ekologiskt och biodynamiskt i sina vingårdar. Sedan 2010 är det biodynamisk odling som gäller i Barolo och Barbaresco. Bio har implementerats i samtliga "cru"-vingårdar, inklusive vingårdarna kring huvudkontoret Monsordo Bernadina vilket innebär att hittills är 30 hektar biodynamiskt. Målet för framtiden är att samtliga 160 hektar man äger ska odlas enligt den biodynamiska läran. Men det tar tid att övergå till denna metod så det är en rejäl utmaning.

IMG_7519

Utav de 17 olika vinerna som produceras så testade vi oss igenom en hel del. Ulrika började med att introducera oss för Barbarescon som växer och vinifieras i Bricco Asili. Två olika årgångar men för mig vann ändå den yngre Bernardot. En fantastiskt härlig ton utav färsk röd frukt med en feminin stämma. Ge det några år till så kommer det till sin rätt ordentligt.

IMG_7524

Vinet Monsordo är en röd Langhe med druvor som växer på 11 hektar bland annat nedanför den stora glasdruvan. Det var från början ett experiment där man valde att omplantera vissa vingårdar med internationella druvsorter för att testa något nytt. Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah är druvblandningen i Monsordo och första årgången var 1997. Vinet är väldigt populärt bland italienarna och intressant om man vill testa något annat från regionen än kungen Nebbiolo. Vinet får ligga 18 månader på franska ekfat med vingårdslägena separerade innan de blandas för buteljering.

IMG_7528

Tank

Cerettos stoltheter i produktionen är givetvis viner från de enstaka vingårdarna Brunate, Bricco Rocche och Cannubi San Lorenzo. Vingården Brunate på 5,6 hektar är belägen i kommunen La Morra och första årgången var 1978. Det är feminint, elegant med en härlig frisk syra och smak utav körsbär. Det har viss fällning redan nu. Tompa tyckte att det var lättdrucket och slank snabbt ner i strupen. Bricco Rocche kommer från 1,75 hektar i Castiglione Falletto och första årgången utav denna skönhet var 1982. Ett härligt komplext vin med smak utav plommon, kastanj, blåvär och körsbär. Vi hittade mogna bär, smak utav vanilj och fina väl integrerade men lite uttorkande tanniner. Ett fin som absolut är gott nu men kommer troligtvis vara en rejäl långlivad rackare. Men även om Bricco Rocche är den dyraste i flighten så blev ändå min favorit Prapò. Om Brunate är Fru Barolo så måste Prapò vara mannen i äktenskapet. En stilig herre i hatt och tweedkavaj. Det har en härligt inbjudande doft utav cigarr och maraschinobär. Prapò har producerats sedan 1976 och vingården är 2,4 hektar.  Cannubi San Lorenzo fick vi testa kvällen efter under vårt besök på trestjärniga restaurangen Piazza Duomo. Cannubi San Lorenzo släpps i väldigt liten upplaga varje år men produktionen kan ju såklart inte bli särskilt stor när vingården endast är 0,25 hektar. 500 buteljer tillverkas och släpps endast i magnumflaskor. Men jag gillar ju stora flaskor...

La Piola

Det enda vita vinet, förutom de två sötare varianterna gjorda på Moscato, är Blangè gjort på druvan Arneis. Druvorna växer på hela 80 hektar i kommunerna Vezza d'Alba, Castellinaldo, Canale och Alba. Vinet har gjorts sedan 1985. Ett gott vin som Tompa gillar. Lättdrucket en varm sommardag under vår lunch med Ulrika och exportansvarige Gianluca på La Piola. Om man befinner sig i Alba så är ett besök till La Piola definitivt att rekommendera.

Sedan nyligen är Theis Vine ny importör utav Cerettos viner. Inget finns på Systembolaget just nu men givetvis kan man alltid göra sig en privatimport. Tack till alla på Ceretto för ett fantastiskt besök hos er. Jag hoppas på att få komma tillbaka snart!