Het majssoppa

Jag älskar majs! När jag kom hem från skolan som barn kunde jag stoppa in en skål majs i micron och äta med sked till mellis. Eller så åt jag majskornen frysta. Knasigt kanske men jag har med åren fått hör att jag inte är ensam om detta mellissnacks. Majskolvar med smör och salt kan jag omöjligt vara ensam om att älska. Det är något med sötman i majsen som gör det barnsligt gott. Något som är superenkelt och barnsligt gott såhär på höstkanten är majssoppa. Här är en variant jag gjorde igår innan det var soffläge framför serien Narcos.

Du behöver:

500 gram fryst majs 2 klyftor vitlök 1 färsk chili 1 tesked sherryvinäger 3 dl grädde (jag kör vanlig vispgrädde) 4 dl standardmjölk 1 msk smör salt efter smak

Sätt ugnen på 250 grader. Häll majsen i en ugnsform och låt rosta i ugnen i 20 minuter. Skär ner vitlöken och finhacka chilin. Stek vitlöken i smör och häll i den rostade majsen i grytan. Tillsätt grädde, mjölk, sherryvinäger och finhackad chili. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Mixa soppan antingen slät eller mixa bara lite så att det fortfarande är en del korn kvar. Jag gillar när den är kornig som ger lite tuggmotstånd och en mer matig känsla. Servera gärna soppan med lite färsk koriander som garnering.

Vad dricker man till då? Majs går att kombinera med mycket men trivs med något som har fruktsötma. Öl, bubbel vitt eller rött fungerar fint. Här är två förslag som är ganska nya i Systembolagets sortiment:

Adega Algueira Mencia Joven 2014 (99370) från Ribeira Sacra i Spanien. Gjort på druvan Mencia och har en tydlig fatkaraktär och fruktiga inslag utav körsbär och mörka hallon. 169 kr och finns under en begränsad tid.

Elephant Hill Reserve Chardonnay (95351) från Hawke's Bay, Nya Zeeland. Årgång 2013 och gjort på druvan Chardonnay. Det har en rostad fatkaraktär som kommer att upplevas åt det kryddigare hållet när det möter hettan från chilin i soppan. Men det lyfts upp utav den tropiska frukten och smak av gula äpplen. 199 kr och även detta finns under en begränsad tid.

Algueira elephant hill