Lily-finalisten Sofia Castensson

Det är onsdag förmiddag och vi ses på Snickarbacken 7 runt hörnet från Stureplan mitt i citypulsen för en fikastund. Jag träffade henne för första gången när hon var ny i servisen under min tid på Djuret. Då var hon lantistjejen med stora drömmar som nissat på Gondolens uteservering. Idag är hon en nära vän och jobbar återigen i samma koncern som mig. Du hittar henne på vinbaren Gaston både på NK och i Gamla Stan. Åtminstone till slutet utav september. Sedan blir det nya äventyr. Sofia, berätta lite kort om vem du är? Jag kommer från Lammhult, du vet i närheten av Emils födelseort. Flyttade till Stockholm för att plugga marknadskommunikation. Kom då i kontakt med Frida Hansson (tidigare vinnare utav Årets Lily redaktionens anmärkning) som pratade varmt om vin och fick upp mitt intresse. Jag hade inte jobbat krog innan men flera i familjen hade erfarenhet från branschen så jag hade en rätt bra insyn ändå. Detta gjorde att jag sökte till Restaurangakademiens YH-utbildning till sommelier. På den vägen är det.

Du är finalist i Årets Lily Bollinger Award i år igen, stort grattis! Den klassiska frågan, hur känns det? Jättebra! Det är såklart en morot att komma till final igen. Samtidigt som det är ett starkt gäng i år också och man vill vinna. Ja, jag vill verkligen vinna!

Förra året slog du mig i finalen och kom på en andraplats. Hur ska du göra för att vinna i år? Fila på förra årets misstag som jag tror att jag har bra koll på. Stärka mina svagheter.

Det är kräftskiva för vår del i helgen. Vad tar du med dig för dryck? Snapskaraff! Väldigt viktigt. Det måste dock vara traditionellt. Alla dessa högtider ska följa traditionerna. Men, opretentiöst och roliga grejer. Det ska kännas osnobbigt. Vi som är omringade utav kvalitetsdryck hela tiden behöver får slappna av och njuta av det enkla. Vi tar med oss lite öl, finosherry. Och champagne. Alltid bubbel!  

Vad äter du helst till champagne då? Löjrom. Eller, eller... Pata Negra! Jag ska bli tjock på Pata Negra i Spanien.

Dold talang, har du någon sådan? Jag kan rövarspråket flytande. Det här med vin var också tänkt som en dold talang. Jag trodde aldrig att det var något jag faktiskt skulle jobba med och bli bra på.

Men du är ju superduktig Sofia, typ coolaste katten i stan! Kan du beskriva dig själv med tre ord? Jag vet inte riktigt... Blyg, målmedveten och ofiltrerad. (Vi båda skrattar åt ordvalet men förstår precis hur hon menar.)

Om du bara fick dricka en dryck resten utav ditt liv, vad skulle det vara? Finosherry. Utan tvekan.

Vad gör du om fem år? Då har jag utforskat flera delar utav vinbranschen, vinmakning i Jerez bland annat. Jag vill se många olika delar. Jag har också bott på minst två platser till, helst tre.

Har du några nyckelpersoner som pushat dig till nya höjder? Frida Hansson är den som fick mig att söka till Restaurangakademien och fick upp mitt intresse. John Sterner pushar mig dagligen och coachar mig inför tävlingarna. Erin Stockton på Gaston har nog omedvetet blivit en vinmentor. Hon går liksom utanför ramarna och förfinar min palett. Du är också en inspiration, med allt du gör.

Tack, vad glad jag blir! Vi är ett gäng starka tjejer i branschen och det är viktigt att höja varandra. Om du kan tipsa läsarna om en dryck inför helgen då som man kan få tag på hos Systembolaget, vad skulle det kunna vara? Det finns en fino i stor flaska. Den plockar jag alltid från hyllan när jag strosar på bolaget. Electrico Fino en Rama som producenten Toro Albalá ligger bakom för 89kr. Perfekt till snacksen före kräftorna. Sjukt gott till löjrom också!

Slutligen, jag vet att du har nya planer inför hösten. En liten fågel viskade i mitt öra att du och John ska upptäcka Spanien, berätta! Ja, det är superspännande och äntligen officiellt. Det kom med väldigt kort varsel. Men vi tänkte åka ner till Jerez som vi båda älskar och hålla oss där ett tag för nya erfarenheter. Jag tänkte plugga spanska och ta hand om mig själv. Det är oerhört viktigt när man jobbar så mycket som vi gör att faktiskt prioritera sig själv ibland också. Det ska bli superspännande.

Castensson

Jag önskar Sofia all lycka till i finalen som går av stapeln på Arvid Nordquist sortimentsdag måndag den 7 september. Nu håller jag tummarna för att hon tar hem det här, jag är ju trots allt inte med i år... Och vinner hon, då får hon en magnumflaska utav mig. Givet! Bubbel smakar ju bäst ur större flaskor. Skål!