Vinbärsfrossa

Vad en sommelier kan syssla med sina lediga dagar? Igår skördade jag svärmors vinbärsbuske för att hitta på en nyhet till vårt alkoholfria. (Ja jag vet, det är ett himlans tjat på alkoholfritt från mitt håll...) Och ikväll har jag alltså haft storkok hemma i mitt lilla kök och experimenterat. Måste erkänna att det är lättare på jobbet med lite större redskap, å andra sidan kan jag verkligen säga att den är "hemmagjord" nu, min nya saft.

Harvest  Berries

Kvällens recept?

2 kg röda vinbär 500 gram hallon 3 dl äppelmust 1 dl vatten 2 dl flytande honung 6 dl socker 2 tsk citronsyra

Du behöver: Stor kastrull, silduksställning med silduk samt en stor bunke och glasflaskor för upphällning.

Jag valde att blanda vinbären med hallon och äppelmust för att få den lite mer speciell än en vanlig vinbärssaft. Tanken är att den ska serveras till en bärdessert i menyn vilket innebär att den måste ha mer karaktär. Internationella gäster blir imponerade utav vårt alkoholfria, men som svensk skulle jag nog inte tycka att det var så spännande med vinbärssaft. Därav en ny variant. Jajjamen, det är mitt egna recept!

Hur du går tillväga? Skölj vinbären men låt stjälkarna sitta kvar. Att rensa tar bara onödig tid. Koka upp äppelmust, vatten och honung. Lägg i vinbär och hallon. Låt puttra på svag värme i 30 minuter. Häll över i silduken och låt självrinna ner i en stor bunke i cirka 40 minuter. Rengör kastrullen och häll tillbaka saften. Koka upp saften och rör ner sockret. Småkoka i 10 minuter och skumma av med en sked. Tillsätt citronsyra och häll sedan över i glasflaskor. Blanda med is och sodavatten för en härligt läskande servering. Voila! Du har nu en supersmaskig dryck för både stora och små.

Saft