Mälaröarnas pärlor

Visst är det så att man blir hemmablind i sin bostadsort och inte riktigt inser vad det är för pärlor man har i sin närhet. Utflyktsmål i Stockholm finns det gott om och nu när jag är åter hemma i Svedala vill jag här påminna om de som finns där jag växte upp ute på Mälaröarna. Du vet, de där platserna man kanske inte var så sugen på att åka till under tonåren men som idag är rena paradiset både för mig och den yngre generationen som min 10-åriga lillasyster. Även om semestern börjar ta slut för en del så är det långt kvar utav sommaren och helgerna kan spenderas på platser som dessa nedan. Jag listar mina fyra favoriter och två är faktiskt plaster som jag inte besökt förrän igår. Ja, hemmablind var det. En ny pärla för mig är Juntras mat & café ute på Färingsö förbi Färentuna kyrka. Det är en oas blandat utav örter och grönsaker. Här odlas ingefära, thaibasilika, flera sorters chili men även mer svenska grönsaker som vitlök, mangold, majs och squash.

Lila morot

Du kan titta runt i växthusen och därefter njuta av thailändsk mat med hemmagjorda såser. Javisst, det står en thaivagn ute i trädgården. Vill man kunna göra nästan lika god mat hemma så finns en liten gårdsbutik med asiatiska ingredienser. Allt från thailändskt godis, nudlar och olika såser till färska grönsaker från trädgården. Jag köpte hem en lustig mörk chiliplanta samt en stor kruka thaibasilika som är svårt att få tag på i butikerna. En vacker bukett luktärt fick också följa med hem tillsammans med färsk vitlök och en sås gjord på sojabönor. Maträtten nedan är ångad kycklingfilé marinerad i koriander, vitlök och chili som serverades med en egen ingefärssås samt en skål buljong med grönsaker. Såsen kan vara bland de godaste jag smakat med härligt sting i.

Juntras är ett riktigt paradis för oss som gillar asiatiskt. Måste erkänna att det känns lite lustigt att gå runt bland allt det thailändska långt ute på ön. Tänk vad som kan gömma sig där man allra minst anar! Missa inte nästa helg som är skördehelg på Juntras. 8-9 augusti alltså.

Chili Thai

Vill man istället ha något mer svenskt så bjuder Mälaröarna på en del äpplen. Svänger man höger vid ICA Nyckelby så hittar man Rosenhill ute på Ekerö som är en plats jag besökt under många år. Hippieinspirerat och avspänt kan man äta en god lunch gjord på egenodlade grönsaker (sopporna är fantastiskt goda) och hänga i gungmattan. Här finns ett eget musteri dit man kan köra sina äpplen och få de mustade under hösten. Något jag gjorde tillsammans med mormor och hennes äpplen som yngre. Man kan också plocka på sig grönsaker från trädgården och köpa med sig hem. Varje söndag fram till oktober anordnas bakluckeloppis som kan vara kul att besöka eller rensa lite hemma och sälja det man själv inte behöver.

Ett annat äppelparadis som blev första besöket för mig igår är Äppelfabriken på Färingsö. Här huserar Katharina och Lars som startade Äppelfabriken 2006. Deras tanke var att ta hand om frukt och skapa mathantverk som ingen smakat tidigare. Platsen är historisk, här fanns Sveriges allra första registrerade äppelodlingar från 1640-talet.

Omgivning

Det görs äppelmust, marmelader, geléer, chutneys och safter. Egen honung produceras också. Katharina har vunnit 10 SM-guld i mathantverk och rankas som en utav Nordens skickligaste på att göra marmelad. Jag köpte hem en äppelmarmelad smaksatt med kardemumma och måste erkänna att den smakade som rena drömmen. Självklart finns en söt gårdsbutik där allt som tillverkas finns till försäljning. Äppelmust i bag-in-box och även vacker keramik. Men också gästspelande mathantverk, just nu från Tistelvind. I caféet serveras luncher, egen öl och cider samt fika av världsklass. Chokladrulltårtan med moccasmörkräm smakade precis som det är, hembakat.

Tupp Tistelvind Mocca

Äppelfabriken är definitivt en plats man kan slinka in och ta en fika på likväl som spendera många timmar i det gamla växthuset. Här finns boulebana, frigående höns samt en studsmatta för de med studs i benen (läs min lillasyster).

Den fjärde platsen väl värt sitt besök är såklart vackra Asknäs Gård vid Ekerö kyrka. Platsen för vår bröllopsfest. Här hade jag min häst uppstallad under ponnytiden och har alltså spenderat oerhört mycket tid. Gården ligger precis vid vattnet och här kan det fikas och lunchas hembakat och gott. Caféet är öppet lördag och söndag. Men håll utkik efter aktiviteter under vardagarna. Väl värt ett besök. Hälsa Elin och Annika från mig!