Château Miraval

Veckans helgtips är väldigt passande ett rosévin. Ett av de första vinerna som jag verkligen kommer ihåg introducerades för mig innan mitt intresse slog till ordentligt är Château Miravals rosé Pink Floyd. Det borde ha varit runt 2008 hemma hos min mammas kusin i Genevé nere i hennes vinkällare. Hon tog fram några flaskor och berättade om ett stort slott nere i Provence dit hon åkt för att köpa några lådor utav deras prisbelönta rosé döpt efter bandet Pink Floyd. Domänen är belägen i byn Correns, Frankrikes första ekologiskt odlande by. Den täcker hela 500 hektar mark på en höjd utav 350 meter över havet. Höjden ger vinraknorna varma härliga sommardagar och svala nätter.

1970 köptes gården utav jazzpianisten Jacques Loussier som förvandlade det hela till en inspelningsstudio, Le Studio de Miraval. Här har flertalet kända musiker spelat in musik, bland annat Pink Floyd, Sting, Sade och The Cranberries. Därav namnvalet till gårdens rosé.

Från 1993 ägdes gården utav amerikanen Tom Bove som både moderniserade vinmakningen samt byggde ett spa, två gym och en inomhuspool. Tom gjorde fyra viner under sin tid. Två vita, ett rosé och ett rött. Det ena vita, som jag minns var helt fantastiskt gott med en härlig blandning utav citrus och honung, döptes till Lady Jane efter hans första fru Jane som omkom i en tragisk flygolycka i september 1998. Det röda vinet Natushka var döpt efter Nathalie som blev Toms andra fru ett par år senare.

Brad Pitt och Angelina Jolie har haft Miraval som sin sommarbostad sedan 2008. De började med att hyra in sig innan de fick köpa upp gården. I augusti 2014 gifte de sig i gårdens kapell.

Jag har vetat om ägarbytet en längre tid då jag hela tiden försökt hålla koll på domänen. Rosén med de tidigare vinmakarna var den bästa jag har testat. Jag har självklart varit skeptisk sedan Jolie och Pitt tog över och varit orolig att kvalitén inte ska upphållas. Det här med kändisviner är inget jag tror på alls. Men, det verkar som att de är måna om att behålla en god kvalité och har tagit in familjen Perrin med vinmakaren Marc Perrin som även innehar domänen Château de Beaucastel i Châteauneuf du Pape.

Miravals rosé finns just nu på Systembolaget för 159 kr. Jag inhandlade en flaska häromdagen mest för att jag vill testa vad jag tycker såhär ett par år och ett ägarbyte senare. Rosén är gjord på druvorna Cinsault, Grenache, Rolle och Syrah. Jag återkommer en sommarkväll lite längre fram med utlåtande. Jag är dock riktigt skeptiskt till flaskans nya skepnad. Jag föredrar definitivt klassiska flaskor. Inte minst för att jag vet hur jobbigt det är att försöka sig på att stapla den mindre modellen i vinkylen...