Svenska äpplen

I vårt avlånga land Sverige har vi ingen vinodling i större utsträckning. Om rätta klimatet finns är alla inte riktigt överens om. Druvor har på senare år börjat odlas nere i Skåne och på vissa andra platser. Vinmakare har börjat träda fram men fortfarande har vi otroligt lång väg att gå. Något som däremot odlats sedan urminnes tider och som faktiskt växer på träd i princip överallt är äpplen. Två mästare när det kommer till äpplen är Andreas Sundgren och Magnus Svensson med sina olika projekt.

Andreas Sundgren är skaparen utav en kvalitétsdryck som är högt internationellt gångbar; Bränndland Iscider. Detta är för mig den häftigaste drycken som skapats i Sverige. Att ta vara på äpplen som råvara och den norrländska kylan är egentligen obegripligt att det inte gjorts på den här nivån tidigare. Andreas startade Brännland Cider 2010 med en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. Första årgången som släpptes var 2012 och just nu är det 2013 som finns på Systembolagets ordinarie sortiment i vissa butiker.

Iscidern produceras genom att en koncentrerad cidermust extraheras ur fryst äppelmust som fått frysa till sig utomhus under vintern. Därefter jäses cidermusten långsamt och blir till ett bärnstensfärgat isvin med en komplexitet, hög syra, tydlig sötma och en härligt äpplig smak. Varken socker, alkohol eller färgämnen får tillsättas i produktionen. Brännland Iscider är fantastiskt gott att dricka tillsammans med rumstempererade ostar som exempelvis Comté. Eller varför inte äta en Tarte Tatin till det du har i glaset gjord på magiskt goda äpplen. Äpplen i kombination helt enkelt. Alkoholhalten ligger på 11% så som ett vanligt dessertvin.

En annan äppelfantast är min tidigare lärare ifrån Restaurangakademien, ingen mindre än Magnus Svensson. Han driver Gastronomigruppen som gör alkoholfri äppelmust på samma sätt som vin tillverkas: genom att odla äpplen och ta hänsyn till terroiren. Att äpplet kommer smaka olika beroende på var det har sin växtplats. Detta har resulterat i uppemot 15 olika sorters äppelmust. De flesta är gjorda endast på en äppelsort men det finns även några cuvéer. Några äppelsorter växer på slott och gårdar runt om i landet med väldigt gamla odlingar. Drottningholm, Julita, Sparreholm, Tullgarn och Gripsholm är några utav dessa. Andra äpplen köps från odlare med gamla träd och spännande odlingar.

Men Magnus gör inte bara alkoholfritt utan också ett äppelstarkvin. POM görs på Ingrid Marie-äpplen och har en alkoholhalt på 17,5%. Man gör först en äppelmust och tillsätter därefter sprit till den ojästa musten. Äpplena kommer ifrån Vätternbranten Rudu By som har ett utmärkt microklimat för äppelodling med Vättern i närheten som ger en jämn tempereatur och bergen skyddar emot storm. POM känns rätt så spritig på doften men mjuk och len i smaken med en rund smak utav äpplena. Även denna dryck gör sig fantastiskt ihop med osttallriken.

Mitt helgtips är att testa mer utav våra svenska kvalitétsdrycker. Drick mer äpplen! Kombinera med ostar eller härliga äppeldesserter.

Distributörer är Winetrade när det gäller Brännland Cider och Provinum säljer Gastronomigruppens produkter.