Alla hjärtans

Och så var den över. Årets, efter julafton, mest hypade dag. Med över 200 personer på väntelista samt folk som ringer en kvart innan öppning och undrar om det finns bord så kan jag inte låta bli att ställa frågan: går ni aldrig ut och äter annars? Är det så otroligt viktigt att göra något tillsammans just den 14 februari varje år? Kan man inte hylla kärleken och sin partner lite mer till vardags? Nåja, nu är jag ingen relationsexpert så jag lämnar den punkten. Jag blir lika förundrad varje år och kan inte sluta att irriteras över hur denna alla hjärtans dag känns så fånig.  Visserligen gynnas blomsterhandlarna, så något positivt ger det.

Jag fick fira alla hjärtans tillsammans med mina fina kollegor och kärleksfulla gäster. Borden pryddes utav stora vackra röda rosor och vi serverade rosa bubblor att starta upp kvällen med.

Champagne Demarne-Frison är en relativt ny producent som håller till i Côte de Bars. Egendomen drivs utav äkta makarna Thierry och Valerie, båda utbildade vinmakare. År 1996 tog de över 1 hektar vinmark utav deras familj och började bruka jorden. Sedan 2003 odlar de sina gårdar helt ekologiskt, detta efter en resa och lite arbete i Alsace där de fick inspiration och lärde sig naturlig vinodling. Tidigare sålde de iväg alla sina druvor men från 2007 gör de sitt eget vin också. Idag har makarna 6 hektar vinmark men säljer fortfarande merparten utav druvorna till större champagnehus. Endast de bästa används till egen produktion.

I lördags serverade vi deras Champagne Cuvée Elion Rosé från 2009 som är en Brut Nature, alltså knastertorr. Rosén gör med metoden en saignée vilket innebär att man använder endast röda druvor och lakar ur färgen ur skalen. I Champagne får man annars blanda i en viss del rött vin för att få en rosé. Cuvée Elion görs endast på druvan Pinot Noir. 2009 var första året de gjorde denna rosé och endast ett 1 fat på 600 liter. Detta resulterade i 800 flaskor. Fantastiskt god rosé med doft och smak utav röda bär.

Importör utav Demarne-Frison är Winetrade.