Nyårsbubbel

Nyss hemkommen från en fantastisk skidsemester i Alagna, Italien. Om två dagar är det nyårsafton. Om tre dagar börjar 2015. Har du inte hunnit till Systembolaget ännu för att inhandla det du ska skåla in nya året med? Här kommer några utav mina favoriter i olika prisklasser som jag vet fortfarande finns på hyllorna och i lager.

Är ni många som firar tillsammans och ni behöver ett riktigt budgetalternativ så är Charlez Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir (7737) ett fynd för ynka 89kr. Detta är inte en champagne utan ett mousserande vin från distriktet Alsace i norra Frankrike som gränsar till Tyskland. Men för 89kr tycker jag att man får väldigt mycket för pengarna.

André Clouet Grande Reservé (7686) görs endast på druvan Pinot Noir och är alltså en så kallas Blanc de Noir (vitt vin gjort på röda druvor). Dessa champagner brukar få en lite rödfruktig och härligt fyllig karaktär. Just denna kostar 269kr i vanlig flaska men finns även på magnum för 559kr.

Billecart-Salmon (7454) tillhör ett utav mina favorithus och även en producent jag besökte för en tid sedan. Detta är deras standardchampagne och kostar 369kr.

Vill man lyxa till det lite och dricka årgångschampagne? Ja varför inte! Mitt tips är dock att inte spara den till tolvslaget. Oftast har man redan fått i sig för mycket för att kunna avnjuta drycken i fråga. Drick de fina varianterna till middagen och spara budgetskumpan till tolvslaget. Bruno Paillard Blanc de blanc 2004 (92505) är en fantastiskt härlig champagne som görs endast på druvan Chardonnay och därför heter Blanc de blancs (vitt vin gjort på vita druvor). Druvorna skördades i september 2004. 559kr får du lägga på denna flaska. Gott!

Riktig lyxkväll? Krug Grande Cuvée (7494) är alltid min favorit. Man får visserligen lägga 1485kr för en flaska, men vem är inte värd lite lyx och flärd när ett år firas av och ett annat firas in...

Och du, man får dricka champagne under hela middagen på nyårsafton om man vill. Det tänker jag göra!