Haut-Brion vs Léoville Las Cases

Det är en måndagseftermiddag i december och Sommeliergillet bjuder in till en vad man skulle kunna kalla giganternas provning på restaurang Djuret i Gamla Stan. Det är Bordeaux på temat och Château Haut-Brion ställs emot Grand Vin de Léoville du Marquis de Las Cases.

Château Haut-Brion tillhör en av de äldsta vinegendomarna i Bordeaux och har anor tillbaka till 1533. Jean de Pontac hette mannen som drev egendomen på den tiden. Idag är Prins Robert af Luxemburg som är namnet att känna till och ansiktet utåt. Slottet ligger i kommunen Pessac lite sydväst om Bordeauxs stadskärna. Alltså i Graves. De innehar 51 ha mark som är fördelat på 48 ha röda druvor och 3 ha vita druvor. Röda druvor som växer är Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. De vita är Semillon samt Sauvignon Blanc. Haut-Brion klassificerades 1855 till Grand Cru som enda slott utanför Médoc.

And there drank a sort of French wine called Ho Bryan (sic), that hath a good and most particular taste that I never met with... - Samuel Pepys 10 april 1663.

Grand Vin de Léoville du Marquis de Las Cases heter ett annat stort vin. Familjen bakom vinet heter idag Delon och under Domaines Delon finns även egendomarna Potensac samt Nénin i Bordeaux. Léoville-Las Cases var tidigare del utav en större egendom men under franska revolutionen delades den upp i två och den andra halvan är idag Château Léoville-Barton. 1840 splittades egendomen ytterliggare en gång och tredje delen är Château Léoville-Poyferré. Léoville-Las Cases är beläget i Saint-Julien på västra stranden i Médoc och klassades 1855 som Deuxièmes Cru.

Årgångarna som testats är inga mindre än 1982, 1986 samt 1990. Med andra ord, stora och fantastiska år. Provningsledare Totte Steneby hade luftat samtliga viner 1,5 timme innan provningen för en rättvis bedömning. Vi fick testa de 6 vinerna halvblint. Vinerna testades i par, alltså årgångarna tillsammans men vi visste inte vilket vin det var i glaset, endast årtal.

1. 1982 Las Cases - min favorit utav samtliga. Elegant, silkiga mjuka tanniner, mintig med en härlig fräshör som definitivt kändes yngre än -82. Lite sötfruktig, fin koncentration och kommer att hålla länge till! Väldigt pigg och härlig. 2. 1982 Haut-Brion - Det mest utvecklade  med tegelröd färg, stalliga doft med mulliga skogstoner. Efter en stund i glaset kommer dofter utav rostat och kola smygande. Sandiga mjuka tanniner. 3. 1986 Haut-Brion - Sötfruktig som jordubbssylt men också toner utav grönpeppar. Torra tanniner och ordentligt knuten. Behöver luftas ordentligt för att visa sitt rätta jag. Utav dessa giganter, den som visade sig svagast. Men som en provdeltagare sa "den är svagast utav dessa men hade vi bara detta vin skulle vi hylla de till skyarna!" 4. 1986 Las Cases - Lite sötsliskig men jädra god! 5. 1990 Las Cases - Väldigt fruktdriven, feminin och riktigt snygg i stilen. Kan sparas i evigheter. 6. 1990 Haut-Brion - Provdeltagarnas testvinnare efter omröstning. Tvåa om du frågar mig. Dock supergott såklart. Väldigt elegant, rödfruktig, lite stalliga toner, mycket koncentrerad i smaken. Riktigt gott att dricka nu.

Som lite fakta så använder sig Haut-Brion utav 45,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Las Cases har istället 74% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot och 14% Cabernet Franc så det skiljer sig en hel del i blend.

Samtliga utav vinerna från Las Cases var mer mörka både i färgen och frukten, mer fruktdrivna än Haut-Brion. Personligen föll jag denna gång mer för Las Cases. Kul att få prova dessa blint på detta sett och få en annan syn på vinerna.

Vad är väl en måndagseftermiddag på Lilla Nygatan om inte... Inte... Alldeles underbar!