NM i sommellerie

Igår hölls Nordiska mästerskapen i sommellerie i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Kandidaterna som kvalificerat sig var:Sverige – Beatrice Becher och Johan Nilsson Danmark – Rune Sauer och Steffen Tiff Finland – Markku Niemi och Heidi Mäkinen Island – Ástþór Sigurvinsson och Hróðmar Guðmundsson Norge – Henrik Dahl Jahnsen, Aleksander Iversen Estland – Karel Veski (gästdeltagare)

Tävlingen höll på från tidig morgon för kandidaterna. De började dagen med ett skriftligt prov som tydligen var extremt svårt. Provet följdes utav blindprovning av två viner och två spritsorter samt en klassisk dekantering inför endast juryn.

Min mentor Åsa W Karlsson, var juryns ordförande. Hon bistods av ordförande från de övriga Nordiska länderna samt Sören Polonius, Fredrik Hierner och Ulrika Karlsson. Som konferencier såg vi den alltid lika vältaliga Andreas Larsson.

15.00 hölls finalen mellan 4 deltagare på scen inför publiken. Finalisterna blev två svenskar, Beatrice och Johan samt Heidi från Finland. Även Karel från Estland hamnade i finalen men endast som gästdeltagare och kunde inte kamma hem vinsten utav var på plats för att utbyta kunskap länderna emellan. Han gjorde en fin insats uppe på scenen.

På scen fick finalisterna utföra en champagneservering till 6 personer, där domaren Sören Polonius bad om att få större glas mitt i serveringen (5 minuter). Detta följdes utav en blindprovning av två viner, ett vitt och ett rött (6 minuter). Därefter var det identifiering utav 5 ostar samt rekommendation utav dryck till dessa (6 minuter). Dekantering utav en flaska vintage Port samt rekommendation utav cigarr skulle utföras (5 minuter) och så avslutades scenmomentet med identifiering utav 6 olika sorters sprit (3 minuter).

Efter att alla finalister varit på scen en gång fick de tillsammans komma upp och utföra en frågesport som även publiken fick delta i.

2014-10-12 16.54.56 Johan Nilsson provsmakar ostar vilket han gjorde med bravur. 2014-10-12 17.05.53 Johan identifierar 6 olika sorters sprit.

Bea hopp Efter flera timmars tävlande kunde Beatrice Becher utses till Nordisk mästare 2014, här gör hon ett härligt glädjehopp. Fantastiskt roligt med en svensk kvinnlig mästare! Och att det blev dubbelt svenskt i topp är ännu roligare, med Johan Patjanga Nilsson som värdig tvåa.

Bea5

Här har vi Bea med pokalen! Beatrice arbetar på Sturehof och Johan jobbar på PM & Vänner i Växjö.

För mig var det otroligt lärorikt att sitta i publiken. Själv har jag deltagit i tre tävlingar och stått i final två gånger. Är man på scen och tävlar själv får man inte se de andra deltagarnas insatser så jag har inte kunnat se hur andra gör. Mycket intressant att få se andra på scen och tänka till hur man själv skulle kunna göra. Och framförallt var det otroligt peppande att fortsätta tävlandet om inte annat. Man blev själv riktigt sugen att stå på scen.

Stort grattis till våra svenska mästare! Sverige är alltså bäst i Norden 2014, grymt jobbat!