Vilka druvor är det i vinet egentligen?

Gäst: -"Jag letar efter Pinot Noir här i vinlistan men jag hittar det ingenstans..."Jag: -"Alla dessa viner här under Bourgogne är just Pinot Noir, låt mig visa Er!"

 

Under den senaste tiden har det slagit mig mer och mer att gemene man inte kopplar druvor till område. Något som är baskunskap för mig tillhör sådant som de flesta kanske inte lär sig alls. Och det här med vilka druvor som används var är ju ganska så förvirrande även för de kunniga. I Gamla Världen framförallt Frankrike men även Italien, Tyskland och Spanien är det ett flertal områden där bara några druvor är tillåtna att odlas. För den lärde är det således helt självklart att en röd Bourgogne är gjord på just Pinot Noir och den vita Bourgognen görs på Chardonnay. Lika självklart som att en Barolo är gjord av druvan Nebbiolo.

 

Viner från Nya Världen är lättare att förstå. I USA, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika etc måste man skriva ut druvsorten på etiketten. Då köper man helt enkelt en Syrah från Kalifornien, inte en Saint Joseph (som alltså är en by i norra Rhône där man odlar Syrah...).

 

En intressant aspekt och synvinkel för mig är att många kan rabbla upp en massa vinslott i Bordeaux, men de har ingen aning om vilka druvor som används i området. Det här vill jag såklart ändra på. Man får gärna rabbla slott om man tycker det är coolt, men det är ännu bättre om man också har koll på innehållet.

 

Vi som jobbar på krogen har fått höra så många gånger: -"Jag gillar inte Chardonnay, jag tar ett glas Chablis tack."

eller den liknande varianten

-"Nej, Sauvignon Blanc är inget för mig. Ett glas Sancerre blir bra tack."

 

I området Chablis, Bourgogne, gör man viner på den gröna druvsorten Chardonnay. I Sancerre, Loire, odlar man Sauvignon Blanc. Sådärja.

 

Troligtvis har du som läser detta ett någorlunda humm om det här redan eftersom du har hittat till Vinos. Passa då på att dela inlägget (eller bilden nedan) till dina vänner som inte har en susning och vill veta vad den där flaskan egentligen innehåller när de traskar runt på Systembolaget en fredag efter jobbet för att de lovat att köpa med sig en flaska till den där middagen de är bortbjudna till.

 

En flaska Champagne kommer med största sannolikhet bestå av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Köper du en flaska rött från norra Rhône får den bara vara gjord av Syrah. En Sancerre är alltid Sauvignon Blanc precis som en Chablis alltid är gjord av Chardonnay.

 

Varsågod, jag bjuder på en lathund med vilka druvor som odlas i de vanligaste Franska distrikten:

 

 

Vilka druvor som odlas i Spanien och Italien? Lugn bara, det kommer :)