Riedel släpper ny druvanpassad kupa

Mässan Formex är det full fart på i dagarna där inköpare och media samlas för att spana in nya trender. Jag besökte mässan idag för att gå på en glasprovning som Riedels Jane Sandström höll i tillsammans med sommelier Jens Dolk. I samband med provningen släpptes den nya kupan i serien Veritas: Sauvignon Blanc.  

 

Om du aldrig har varit på en glasprovning är det något jag varmt kan rekommendera. Innan jag själv fick en grundutbildning i glas på sommelierutbildningen trodde jag inte att kuporna hade så stor betydelse. Men så träffade jag Jane. Efter den dagen förändrades mitt liv och skåpet hemma är fullt av olika slags vinglas. Varje glas har sitt tillfälle, precis som vinet som ska avnjutas ur kupan. Ett vin beter sig helt olika beroende på vilket glas det serveras i. Som vinnörd behöver man inte bara kunna en hel del om druvor, hur vin tillverkas och ha koll på geografi. Man ska tydligen vara glasexpert också...

 

 

Jane som ursprungligen är från England har såklart ett hjärta som klappar lite extra för engelska viner. Dagens tema var väldigt passande mousserande vin från England. Vinerna testades i fyra olika vinglas för att se hur doft och smak upplevs annorlunda. Nyetimber är en personlig favorit som jag testade första gången 2014 under ett restaurangbesök på Studio i Köpenhamn. Wiston är en nyhet på svenska marknaden och importeras av Handpicked Wines.

 

 

Jag väljer kupa efter vinstil. När det kommer till just mousserande viner så föredrar jag att dricka ur något större kupor. Flöjten som är nummer 1 på bilden ovan går bort i alla sammanhang. Och ändå är detta det glas som de flesta människor relaterar till när de får välja ut champagneglas. Jag gillar Veritas Champagne som är glas nummer 2. Glaset liknar Riesling-kupan men är lite mer stängd upptill. Ett väldigt trevligt glas att dricka ur.

 

Vilket sorts glas dricker du helst dina mousserande viner ur? 

 

Ps. Årets trend är att matcha färgen på vinet i glaset med skorna. Så snyggt. Kom ihåg vem som sa det först.