Infusera mera!

Även om vi haft några soliga och sköna dagar nu så känns det ändå att hösten är här på riktigt. Ett tydligt tecken är varma, nästan heta, och rosiga kinder efter stallvistelse och höstpromenad idag. Jag diggar hösten. Träden som skiftar färg, vackra solnedgångar och så te. Oj vad jag älskar te.   

Mitt tedrickande går i perioder och jag har tydligt märkt att det följer säsongen. Under höst och vinter kan jag hälla i mig rikliga mängder av te och infusioner. Jag har precis inlett en infusionsperiod. Det ska bli spännande att se hur länge den håller i sig.

 

Inför mitt deltagande i Gokväll förra veckan (sändes i lördags) gick jag till Örtagubben och bunkrade upp med torkade örter. Min absoluta favorit är älgört. Saft på älgört slår flädersaft med hästlängder. Om du inte har koll på hur älgört smakar så kan jag referera till bubbelgummet Jenka. Du vet, de där som alla tuggade på under 80- och 90-talet. Färsk älgört är alltså perfekt att göra saft på medan torkad älgört är jättegott att infusera och dricka som te.

 

Kvällens infusion är en blandning av älgört, citronverbena och hibiskus. Den sistnämnda ger både en fin färg och tillför syra. Kamomill är ju såklart en klassiker att infusera.

 

Tips på vad du kan infusera: Aronia, svartvinbärsblad, blåbärsblad, citrongräs, citronmeliss, citronverbena, fläderblom, brännässla, krysantemum, hallonblad, havtorn, hibiskus, humle, nypon, mynta.

Varm äppelmust med chaga. Foto: Maja Forsberg/SVT 

 

Apropå Gokväll så kan jag ju nu avslöja att jag bjöd på en Gin free tonic och en värmande äppelmust smaksatt med chaga. För dig som inte såg programmet i lördags går det att se på SVT Play några veckor till. Recept på Gin free tonic hittar du här https://www.svt.se/recept/gin-free-tonic och äppelmusten här https://www.svt.se/recept/varm-appelmust-med-chaga.

 

Jag fick lära känna konditorn Gustav som bjöd på parmesanskorpor och financiers till mina drycker. Det är verkligen synd att tittarna inte kan smaka genom rutan för jädrar vilken superkombo vi bjöd på...