Hört talas om sprängticka?

Jag håller på och förbereder mig för fullt inför veckans Go'kväll där det är dags för lite mer alkoholfritt från mitt håll. Det är dags för äpplen som ju såklart är en av Sveriges stoltheter när det kommer till råvaror. Våra äpplen är ju fantastiska. Men jag tänkte introducera en ingrediens som jag tror ganska så få har hört talas om tidigare. Jag själv hade aldrig sett sprängticka i matlagning innan Filip slängde in det i en av våra desserter i vintras.  

Sprängticka, eller Chaga, är en slags svamp (ticka) som växer på björkar i norra barrskogsbältet. Sprängticka ska vara full av antioxidanter och är supertrendig som råvara inom hälsokosten. Man gör både te och kaffe på chaga och den används även som ingrediens i smoothies. Jag tänkte använda sprängtickan som smaksättare till en äppelmust och håller tummarna för att det blir något som kan kännas lite spännande.

 

Missa inte Go'kväll i SVT 1 på lördag där jag alltså snackar om både äpplen och sprängticka.