6 springnotor du inte trodde var möjliga

Vem har inte hört någon nämna ordet lite raljerande någon gång ute på krogbesöket? Kanske serveringspersonalen inte gav tillräckligt med uppmärksamhet eller så var maten helt enkelt katastrofal. Oavsett anledning är det en mardröm för den som serverat dig, den anställda kan ofta bli personligt ansvarig för att betala notan till krögaren som du sprang ifrån. Ofta handlar det om småsummor, som när en man och kvinna tillsammans med fem barn åt och lämnade restaurangen utan att betala sin nota på 1500 kr i Jönköping.

Men vissa är duktiga bedragare. Sommaren 2010 var det en 23-årig man som sammanlagt tog 271 springnotor då han under några veckors tid regelbundet bjöd sig själv och sina vänner på Mosebacke i Stockholm. Betalade gjorde han med sitt spärrade kort. Summan hamnade till slut på 135 000 kr.

2006 hade Norge en bedragare från Bergen som i princip åt sig igenom den norska västkusten. Bara det dyraste dög för den 32-åriga mannen som alltid smet innan desserten. Vad summan till slut hamnade på verkar vara något oklart.

I USA är fenomenet ”dine and dash” eller ”eat and run” ganska vanligt och många kommer undan. Någon som dock fick ta sitt straff är Andrew Palmer som gratisåt på restauranger i Baltimore under flera år genom att fejka hjärtattacker när det var dags att betala. Han arresterades 90 gånger innan han till slut fick fem år i fängelse.

En ganska charmig historia skedde 1941 när en 10-årig pojke tog en springnota på 1 dollar då han och hans vän åt på restaurangen Lamb’s Grill i Salt Lake City. Mer än 70 år senare gick en kvinna in i samma restaurang och berättade för en servitris att det var hennes pappa som tog springnotan för alla dessa år sedan. Den nu 80-åriga fadern hade skämts enormt ända sedan dess. Så medan pappan generad väntade i bilen räckte dottern över 5 dollar till servitrisen för att betala skulden.

I dagens tekniska samhälle får man passa sig ordentligt om man funderar på att ta en springnota. Åtminstone utomlands finns det bevakningskameror på många restauranger. Som exempelvis på Mojos Bunbury i Australien. Ett fransktalande par lämnade en tom plånbok på bordet medan de gick ut för att röka men kom aldrig tillbaka. Krögarna Juliana Frisina och Noel Brunning bestämde sig för att använda sig av kraften på sociala medier och la upp en bild på paret på restaurangens Facebook-sida. Efter några timmar hade inlägget delats mer än 31 000 gånger. Med svansen mellan benen kom paret tillbaka ett par dagar senare och betalade sin nota.

Så om du planerar en springnota, se till att inga kameror finns i närheten. Men som krogpersonal måste jag ändå säga: snälla, betala notan innan du går.