Engelska bubblor

I morse var min arbetsgivare Filip Fastén med i Nyhetsmorgon och pratade om krokiga gurkor, lagade vit sparris och visade upp svenska charkuterier. Du kan se klippet här.   I andra delen pratade Maya om mousserande viner från England som tar upp kampen mot Champagne. (Och Filip visar upp vår egna jaktgin.) Klippet går att se här.

Jag var på bolaget strax före 11 i förmiddags för att inhandla vin till en champagneprovning jag ska hålla i morgon för en 50-åring som fyllt år. (Att det var långa köer till kassorna redan före lunch gjorde mig något chockad...) Rent av en slump plockade jag ner en av flaskorna Maya visat upp i rutan. Jag hann bara se Filips tid i TV-rutan innan det var dags att åka och byta däck samt inhandla drycker. Efter att jag varit och handlat såg jag att Maya pratat om just Nyetimber. Ett riktigt jädra bra mousserande vin som verkligen står sig mot champagne. Hemma i vinkylen fanns redan en flaska Ridgeview som ligger och väntar på ett bättre tillfälle. Varför kan England göra så bra mousserande viner då? Jo, de befinner sig på ungefär samma breddgrad som Champagne och har ett liknande klimat perfekt för att odla druvorna som används i bubblet. Det är framförallt i Sussex som det produceras fantastiska bubblor. IMG_4653.jpg I Ridgeview har man använt sig av största delen Chardonnay med både Pinot Noir och Pinot Meunier som stöttepelare. Nyteimber har 79% Chardonnay, 13% Pinot Noir och 8% Pinot Meunier för att vara exakt.

Hatten av till dig Maya Samuelsson som slog ett slag för engelska bubblor i rutan framför svenska folket. Snyggt jobbat och fantastiskt bra dryckesval!

Seså, spring och köp lite engelska bubblor och bjud på i helgen. Jag lovar att 99% av dina vänner kommer tro att det är från Champagne.