Bubblor som ger lyckorus

Champagne - jag blir alldeles lycklig bara av att höra ordet champagne. Jag har hört ryktas om att veckans tema i Sveriges Mästerkock är just champagne så vad passar inte bättre än att skriva om dessa magiska bubblor? Jag tillhör skaran människor som kan dricka champagne rakt igenom hela måltiden. Det finns så många olika stilar av bubblorna som gör att man enkelt kan kombinera ihop en hel avsmkaningsmeny med bara mousserande dryck om man skulle vilja. Även om man kanske måste snegla utanför distriktet för att täcka upp sina behov.IMG_6690.JPG Såhär lycklig var jag under mitt första besök i Champagne augusti 2013.

Det absolut viktigaste att veta om champagne är att de mousserande, fantastiska, alldeles ljuvligt underbara dryckerna bara får heta champagne om det är producerat i distriktet Champagne, ungefär en timme öster om Paris i Frankrike. Ingen annan stans i världen får man kalla sitt mousserande vin för champagne. Det finns lagar som reglerar detta, även om det finns producenter i det där stora landet borta i väst som verkar strunta i dessa lagar ibland. Champagne har ett svalt klimat med en unik jordmån som har en hög halt av krita. Klimatet och jordmånen ger viner med hög syra och en mineralisk karaktär. Endast sju druvsorter är tillåtna att odlas i Champagne och tre av dessa står för 99% av den uppodlade marken. De tre mest kända druvorna är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Av dessa är det bara Chardonnay som är en grön druva.  IMG_4950.JPG Tompa fotograferar en av värdlens mest kända vingårdar, Krugs Clos du Mesnil. Så vad är champagne? Champagne är ett mousserande vin som får sina bubblor av att man tillsätter socker och jäst till ett stilla basvin som får buteljeras.  I flaskan sätter en andra jäsning igång tack vare jästen och sockret. Vinet måste ligga i producenten källare under minst 15 månader. Det är under denna tid som bubblorna bildas.

Till skillnad från de flesta andra viner så är champagne ofta en blandning av olika årgångar. Om det står en årgång på flaskan så måste allt vin komma från just den årgången, men utan årgång så är det en blandning av flera olika års skörder i vinet. De äldre vinet kallas för reservvin. Skillnaden på årgångsbetecknad champagne är också att den måste ha legat min 36 månader i källaren på sin jästfällning, till skillnad från NV (non vintage) där det är 15 månader som gäller.

Årgångslösa champagner är ofta producenternas standardcuvéer och ska smaka likadant år efter år. Därför använder man sig av reservvinerna för att ge vinet samma karaktär. När det kommer till årgångschampagne är tanken att återspegla hur året var och där förekommer skillnader i hur vinet utvecklas.

Vad skiljer champagne mot andra mousserande viner? Champagne har ofta många små bubblor. Om du har ett billigare mousserande vin i ett glas bredvid och tittar på bubblorna i båda glasen är det troligt att champagnen har små intensiva bubblor som dansar upp mot ytan medan det mousserande alternativet generellt har större och färre bubblor.

I Champagne får man endast använda sig av den traditionella metoden som jag beskrev ovan, där bubblorna bildas under en andra jäsning i flaskan. Det finns även något som kallas för tankmetoden, där vinet jäser en andra gång i ståltank. Prosecco görs exempelvis enligt tankmetoden. IMG_4675.jpgHär skapas de magiska bubblorna medan flaskorna vilar i producentens källare...

Min topp tre just nu? När jag blir tillfrågad om vilken som är min favoritchampagne har jag såklart väldigt svårt att välja. Området har enormt många duktiga producenter. Jag föredrar de lite mindre odlarna framför de största husen. Men oavsett vilket så är champagne ett hantverk både om det kommer från en jätteproducent eller en liten odlare som bara äger någon hektar mark. Priset på champagne är högt eftersom efterfrågan är större än tillgång. Matematiken blir väldigt enkel. Hela världen känner till Champagne och vill konsumera bubblorna som ger ett lyckorus, men det är bara ett litet dirstrikt i Frankrike som kan leverera riktig champagne.

Men några producenter som alltid finns i mina tankar när det kommer till champagne är (självklart) Krug, Savart och Diebolt-Vallois. Samtliga tre av olika anledningar.

Krug är kung av Champagne och är ren lyx. En flaska Krug Grande Cuvée går loss på stadiga 1500kr på bolaget. Betydligt dyrare på krogen av förklarliga skäl. Krug är komplext, åt det fylligare hållet och har spenderat tid på ekfat före buteljeringen. Det klarar av många maträtter och trivs bra i ett lite rymligare vinglas, inte de vanliga flöjtarna. Jag älskar Krug och har som regel att det alltid ska finnas en flaska hemma i vinkylen. En champagne av denna kvalitet smakar bra lite varmare än vad man vanligtvis är van vid då smakerna kommer fram mer när vinet får stiga några grader i temperatur.

Champagne Savart tillhör de här mindre odlarna. Frédéric Savart äger fyra hektar vingårdar i Montagne de Reims, norra delen av Champagne. Han odlar mestadels Pinot Noir men även en del Chardonnay. Här experimneteras en del både med ekfat och cement i framställningen. En liten producent som Savart har svårt att hitta in på Systembolaget så vill du ha chansen att testa dessa bubblor så är Caviste din väg att gå.

Isabelle från Diebolt-Vallois var en av de första vinmakarna jag träffade vilket såklart har gett mig ett specielt band till producenten. Jag träffade henne första gången i Stockholm och har sedan besökt henne flertal tillfällen i hennes hemby Cramant. Cramant tillhör en av Champagnes Grand Cru-byar och här odlas den gröna druvan Chardonnay. På bolaget finns just nu både Prestige Brut men också toppchampagnen Fleur de Passion som är en helt fantatsik upplevelse. Om du någon gång ska ge bort en fin present så är en flaska Fleur de Passion verkligen en fin gåva. Det här är knastertorrt, krispigt och har inslag av brioche, mineral och äpplen. Kan lagras många år framöver.

Andra roliga champagner värda att testa:

Jag avslutar med mitt ledord i livet: Champagne smakar bäst ur stora flaskformat. Ska du köpa flera flaskor, köp hellre 1 magnum. Skål!