St Vincent och vinets dag

Hur kunde jag nästan missa årets viktigaste högtidsdag? Herrejösses, att jag som sommelier nästan glömde bort det. Det är ju St Vincents dag idag vilket såklart innebär att det också är VINETS DAG!  St Vincent är vinets skyddshelgon och hans dag firas framförallt i vinodlande regioner runtom i Europa. Sverige tillhör ju inte de vinodlande länderna i någon större utsträckning så här får vi istället fira vinets dag som sedan ett par år tillbaka finns med som en av Sveriges temadagar. En mycket viktig högtid om du frågar mig.

Med vinets dag vill jag passa på att friska upp minnet om en text jag skrev för snart ett år sedan som fick hyfsat bra spridning:

Min man roar mig ganska ofta med roliga tankeställningar. Han kan komma med frågor som får mig att fundera lite extra och ibland blir det som nu.

“Älskling, har vi någonsin köpt ett vin som går som TV-reklam?” Nej, det har vi inte. Men givetvis är det för att jag har bra koll på vad för alternativ som finns... Läs fortsättningen här.

Jag vet att jag ofta säger att vin smakar bättre ur större flaskformat. Men då menar jag också flaskor. Boxar är något jag helst undviker även när det gäller rekommendationer. Min målsättning är att folk ska dricka bättre viner men mindre mängd. Alltså, köp en bra flaska vin istället för tre halvdåliga flaskor. Detta både för en bättre folkhälsa och för att kvalitet ska få gå före kvantitet.

Nu måste jag fira vinets dags med ett glas bubbel. Skål och grattis!