Kork vs. skruvkork

Igår var jag på en vinlunch tillsammans med en vinmakare från Australien som visade upp sina viner. Samtliga viner hade skruvkork, även hans prestigevin för 350 kr, vilket jag inte kunde låta bli att fråga om.  Jag må vara traditionell som älskar känslan av att öppna upp en flaska vin med min väl använda öppnare. Har gästen beställt ett mer exklusivt vin öppnar jag gärna flaskan så nära gästen som möjligt, för att den ska få uppleva hantverket på nära håll. Varje kväll som spenderas på restauranggolvet poppar jag vant och enkelt ett gäng flaskor nästan lika snabbt som om det vore en skruvkork. Varje gång jag får ett perfekt snitt i folien ler jag lite extra. Som jag har tränat på det med nervösa händer inför tävlingsmoment med dekantering på en scen. Kanske är jag gammalmodig och alldeles för traditionell här. Men jag förknippar fortfarande kvalitetsviner med just en riktig kork.

Så mitt envisa lilla jag var tvungen att ifrågasätta vinmakaren mitt framför två erkända svenska vinjournalister:

"Varför har du inte riktig kork till ditt prestigevin?"

Han, den stora vinmakaren från Australien med sin lantliga aussie-dialekt, kan ha blivit aningen provocerad för hans snabba svar blev:

"Det är ditt jobb som sommelier på en bättre restaurang att lära gästerna att vin kan vara minst lika bra med skruvkork. Att du bara köper in de bästa vinerna och även dessa kommer med skruvkork. Att korkdefekter undviks och att skogar genom att inte skövla träden för att kunna tillverka korkar till vinflaskor. För ett hållbart tänk måste vi använda oss av skruvkork. Och dessa viner lagras minst lika bra som de med kork."  

De två erkända svenska herrarna till vinjournalister föredrog skruvkork. Det är snabbt och enkelt. Och jag förstår er. Att det är snabbt och enkelt. Men ger det samma känsla av närhet till hantverket?

Nu går jag inte alls in på detaljer i skillnader av kork vs skruvkork. Jag tänker enbart på känslan. Du vet, den där fantastiska känslan av att väldigt försiktigt öppna en mogen flaska rödpang. När du försiktigt lirkar upp korken, tittar, doftar, känner efter. Är vinet korrekt? Vad säger korken?

På en tidigare arbetsplats köpte vi inte ens in viner med skruvkork, för att det för oss gav känslan av massproduktion. Vi ville ge gästen känslan av lyx och hantverk ner till minsta detalj. Jag vet att jag är klassisk och traditionell här. Jag inser snabbt att jag som sommelier har ett ansvar att utbilda gästerna om skruvkork. Att det kan vara lika lyxigt även det. Jag inser att jag behöver träna in ett snyggt sätt att öppna upp flaskor med skruvkork så att även det blir en show i sig. För på platsen jag är idag köper jag bara in viner för dess kvalitet, inte för flaskans förslutning.

Vad föredrar du, kork eller skruvkork? 

Men jag kan inte låta bli att vara traditionell i mitt tycke att en riktig kork ger mig en känsla av att vara närmare hantverket. Och så älskar jag mina vinöppnare. Nyast i samlingen och nybliven favorit är den blå öppnaren från italienska Fox Knives. Jädrar vad smidig den är att öppna med!

Idag ger vi Arvid Rosengren en fantastiskt stor applåd för att i natt ha korats till ny världsmästare i sommelleri. Tävlingen som senaste veckan har ägt rum i Argentina. WOW vilken prestation, vilket fokus, vilken visad ödmjukhet. Arvid, du är min idol. Och givetvis, grattis till Robert Andersson som slutade på en 12:e plats. Bra jobbat! Nedan en video när Sören Polonius utsatte Arvid för blindprovning mitt i vintern ute på gatan inför VM 2013. 

Missa inte den här texten om nattens vinst från Jancis Robinson.

[embed]https://youtu.be/9bGCYN8qfGM[/embed]