En lördagskväll på Pubologi

Jag har inte riktigt förstått det här med lediga lördagar än. Men fytusan vad roligt det är att kunna undersöka krog-Stockholm på lördagskvällar. Ja, det är ju då de flesta har öppet. Men inte vi på Agrikultur. Du kommer, så länge jag arbetar på restauranggolvet, aldrig se mig recensera en annan krog. Men, jag älskar att ge tips om mina smultronställen. Ett av dessa är Köksbordet på Pubologi. Det är, enligt mig, ett av de absolut bästa bord man kan spendera sin kväll vid. Kock-Lina hade aldrig varit där så självklart var jag tvungen att introducera henne för bordet jag har suttit vid X antal gånger. Maten är givetvis top notch men det bästa är sällskapet av kockarna och att man får ha full kontroll över vilken musik man vill spela. Detta kan leda till ett battle av låtar från uppväxten. Perfekt sysselsättning till god mat och dryck. Ungefär som en hemmafest när alla vill välja musik, men mer uppstyrt. Du får köa max 5 låtar och därefter är det din väns tur. Robert Broberg - Öken och The Pinks är sånt som kan dyka upp när du minst anar det. Ja, det finns mycket man inte vet om sina vänner...

Bilden högst upp är råstekt hummer, torkad Karl-Johansvamp, pilsnervinäger & konserverade nypon. Kvällens bästa rätt, tillsammans med ett av de första snacksen som var en liten råräka med krasse och räksalt. Jag beställde in en flaska Melville Chardonnay Inox 2005. Mest av nyfikenhet då jag besökte Melville när jag var i området för några år sedan. Fantastiskt gott vin som dock blev lite för smörigt efter ett tag för mig. Mr Crespi informerade mig dock om att det är nada/noll ekfat, alltså bara ståltank för denna pjäs. Skulle gärna testa en yngre årgång och uppleva fräschören. Men, det är de jag älskar med vin. De kan ge dig smakassociationer som kanske inte alls stämmer in på tillverkningen. Och det är helt ok. Jag har inget alls emot att ha fel. Tvärtom är det roligt att överraskas.

Pubologi Pubologi

Bilden ovan är Ankteknik x 5  som bestod av bröst, lår, hjärta & lever. Tillbehören bestod av kål med picklad libbsticka & jus aigre doux. Den var, som min vän sa, riktigt bra kompis med Macvin du Jura från Chateau D'Arlay.

"Bilder på maten från ditt krogbesök?" undrar du nu? Just det, mitt nyårslöfte. Vi lät bli att ta bilder på maten en bra bit in i middagen. Men efter ett par glas vin sa vi alla tre "Äsch, skitsamma nu kör vi!" Och min ursäkt var att jag behövde bilder till det här inlägget, det blir ju så trist utan bilder att visa er...

Måste också dela med mig av hur stolt jag är att få arbeta med eldsjälar som Filip Fastén och Joel Åhlin. Filip, som igår skrev så bra på sin FB att jag måste dela med mig av texten: Ledig lördag på @agrikulturrestaurant. Dock inte för alla de eldsjälar där ute som jobbar med det Svenska Lantbruket. Det är ni som borde få ha pampiga galor, "stjärnregn", berömmelse och stjärnstatus. Tack för att ni kämpar och gör det ni gör. Vem vet, en dag kanske t.o.m Svensson kommer välja en marginellt dyrare produkt i matbutiken för att stödja er så att nästa genration kan få möjlighet att träffa er. Men troligtvis nog är vi alla för dumma för det. Tack för att ni finns. Utan er är det omöjligt att vara någon som mig.

Ja, många är matprogrammen i TV-rutan där matlagning nästan har blivit en statusgrej. Jag önskar riktigt bra program om lantbruket för att folk ska förstå innebörden av hantverk och hur viktigt det är att köpa närproducerat. Med de orden önskar jag dig en riktigt trevlig söndag.

Missa förresten inte kock-Linas och min påskmeny som du hittar här.