Därför tar jag som sommelier avstånd från boxviner

Min man roar mig ganska ofta med roliga tankeställningar. Han kan komma med frågor som får mig att fundera lite extra och ibland blir det som nu.

"Älskling, har vi någonsin köpt ett vin som går som TV-reklam?" Nej, det har vi inte. Men givetvis är det för att jag har bra koll på vad för alternativ som finns.

Vilka viner är det som säljs mest på Systembolaget? Ja, 20 procent av vinerna som säljs är Bag-in-Box. Argument som "det är så lätt att bara dricka ett glas från en box eftersom den håller sig även öppnad" och "mycket vin för lite pengar", alltså mest alkohol för dina slantar, det får folk att konsumera. Vilket ibland kan göra mig lite oroad. Jag kanske sticker ut hakan nu och självklart ska man dricka det man gillar. Men jag vill slå ett slag för hållbarhetsaspekten även i vininköpen.

I förra veckan var jag på ett möte som var väldigt intressant. En av personerna i mötet berättade om när hon var i Toscana på vinresa och besökte en av de största producenterna i området. Guiden tog med dem in till lagret: "Ja därborta har vi vinerna som skickas till Sverige, vill du testa dessa eller våra riktiga viner?" sa han och pekade mot en massa pallar fyllda med BIB. Det kan inte bli mer tydligt än så.

Behöver jag nämna eko-kuppen en mathandlare stod för häromdagen? Om det gäller vindruvorna vi äter, hur tror du då vindruvorna som används till BIB-vinerna behandlas?

Läs även: Tänk en gång extra när du handlar vin – här skriver jag om arbetarnas förhållanden och miljöaspekten i vinproduktionen.

Dryckesvärlden är extremt stor, det finns oändliga varianter av vin och sätt att konsumera. Men jag vill att man ska fundera över hur man konsumerar, inte bara mat utan även dryck. Därför har jag bestämt mig för att under våren titt som tätt skriva om hur vinvärlden ser ut på djupet. Hur är det att plocka vindruvor i Sydafrika eller Chile? Platser svenskar gärna konsumerar boxviner från. Vilka löner kan de få ut? Om en treliters BIB kostar 150 kr (50 kr/liter) hur mycket går egentligen till producenten? Jag ska göra mitt bästa för att få oss att tänka hållbart, även när vi dricker. Vin är ju oerhört roligt och spännande. Det är kultur och hantverk. Häng med vettja!

Kära läsare, tillhör du de som tänker på vad du äter genom att köpa närproducerat kött, eko-mjölk och skippar läsken men kanske dricker boxviner på helgen och är sugen på att vidga vyerna? Hör av dig till mig så lovar jag att ge dig en massa drickbara viner för en rimlig slant som alternativ. Du når mig på daniella@wineandculture.se och jag guidar dig så gärna i dryckesdjungeln. 

Rättning! Jag var alldeles för snäll när jag skrev att 20% av vinerna som säljs på bolaget är boxar. Uppemot 50-60% utav försäljningen står boxarna för.