Ett återbesök hos Billecart-Salmon

Ingen kan väl ha missat vid det här laget att jag gillar champagne från Billecart-Salmon? Sommaren 2013 gjorde jag mitt första besök hos producenten och lite bilder från detta besök kan hittas här vid intresse. Jag har dock tidigare skvallrat om att det blev en snabbvisit i Champagne även denna sommar under semestern. Utöver mitt besök hos Bollinger så blev det ett annat nytt spännande besök samt två återbesök, det ena såklart hos Billecart-Salmon för att hänga en snabbis med Jérôme Lafouge igen och se hur Clos Saint-Hilaire mådde i år. Clos St Hilaire Clos Saint-Hilaire.

Vingården som är belägen precis bakom vineriet är endast 1 hektar och här odlas 100% Pinot Noir. Druvorna från denna lilla plätt går bra årgångar till prestige-cuvéen Le Clos Saint-Hilaire som alltså är en Blanc de Noirs. Här skördas druvorna för hand i september. Vingården plöjs på gammalt vis med hjälp av häst.

 

Billecart-Salmon I källaren som är 3,4 km lång växer svamp...

Billecart-Salmon har sitt vackra vineri och visningslokal i byn Mareuil-Sur-Aÿ i hjärtat utav Champagne. En familjesaga sedan 1818 då Nicolas Francois Billecart och Elisabeth Salmon startade firman. Än idag är det ett utav få familjeägda champagnehus. Utöver familjen så har företaget uppåt 200 anställda, allt från exportchef, oenologer och druvplockare. Billecart-Salmon finns representerade på 75% utav alla Michelinkrogar. I Frankrike på 95% utav alla stjärnkrogar. Det kan inte vara annat än ett gott tecken.

Billecart-Salmon Billecart-Salmon Dörren in till... De magiska ekfaten!

Hur mycket jag än försöker lyckas jag inte lura ur Jérôme hur den hemliga rengöringsprocessen utav ekfaten går till. Javisst, Billcert-Salmon har ett alldeles speciellt tillvägagångssätt.

Billecart-Salmon

Vad han däremot skvallrar om är att dessa två ekfat som rymmer 8000 liter vin snart kommer att få ett gäng kompisar. Det ska nämligen byggas inte mindre än 16 likadana där vinet ska få ligga och gotta till sig innan det är dags att hällas upp i flaskor och förflyttas till källaren. Han informerade även om att B-S expanderar. De har köpt ny mark i en grannby. Här ska 10 000 kvm rymma plats åt degorgering, etikettering samt export.

Garden Den vackra trädgården. 

Egendomen har en av de vackraste trädgårdarna i Champagne. Designad 1926 med guidning utav Charles Roland-Billecart var det här ett projekt att skapa en trädgård i hjärtat utav byn omringat av en hög mur, omgärdat utav limeträd med välklippta buxboms i mitten och gångar med blomsterbäddar. Hur man tar hand om den här trädgården, med ett 200 år gammalt kastanjeträd, är ett bevis på hur välskött resterande delar utav egendomen är.

bille En Methusalem är den perfekta storleken för fest. 6 liter bubbel räcker till många! Här en bild från mitt bröllop i juli. Foto: Victoria Stillwell

Eftersom det var andra gången jag träffade Jérôme var det dags för frågan jag inte kan låta bli att ställa:

Jérôme, om du inte fick dricka champagne under ett år, vad skulle du dricka då? Oj, ett helt år utan denna fantastiska dryck? Ja... Men södra Frankrike bjuder på fantastiska vita viner. Både från Loire men även Provence. Jag dricker inte rött vin, men om jag måste välja något rött så tycker jag att Ribera del Duero i Spanien är spännande. 

Ps. Glöm inte att bubbel smakar bäst ur större flaskor. En magnum räcker åtminstone till 2 personer under en kväll...