Château de Béru

Vem har inte drömt om att bo på ett slott? Vi spenderade en natt i Chablis i en väldigt liten by som heter Béru. Här finns ett fantastiskt slott från 1300-talet: Château de Béru. Slottet har funnits i familjen Bérus ägor i 400 år. Tidigare sålde slottet sina viner mest på grund utav sitt gamla rykte. Inte förrän på senare tid har man satsat på kvalitén. Det började med Comte Éric de Beru som 1987 planterade om hela vingården och då i synnerhet den berömda Clos Béru. Efter att Eric gick bort för lite mer än 10 år sedan drivs nu domänen utav hans fru, Laurence och deras dotter. Dottern Athénaïs arbetade som revisor i Paris när pappan gick bort och valde då att flytta tillbaka till Béru och fortsätta att hantverksmässigt producera vinerna. Sedan 2004 när hon tog över är produktionen biodynamisk och på väggen utanpå huset finns en utav Frankrikes få månkalendrar.  Med ett läge precis vid kullen utav Chablis Grand Cru-vingårdar har man rötterna i historien och Bourgognes traditioner. Château de Béru omsluter en unik del terroir i regionen Chablis: Clos Béru. Vingården har fått sitt namn utav muren från 1300-talet som den omges utav. Runtomkring domänen finns andra anmärkningsvärda vingårdslägen.

Clos Bérus 5 hektar ligger på sydsluttningen av den lilla dalen i Béru. Jordmånen är en blandning utav lera och kalksten blandat med fossila ostronskal som påminner oss om att här en gång i tiden fanns ett hav som täckte området. De 150 miljoner år gamla fossilerna i jorden är något som kännetecknar Chablis klassiska terroir.

Danni

Slottets gamla vinkällare var svalkande och behaglig att komma ner i när det var runt 40 grader ute i solen. Att få smaka vinerna direkt ur fatet är en upplevelse i sig och att få stå i miljön där de får ligga till sig känns lite som i en dröm. Jag gillar dessa viner skarpt och att det är en cool kvinna som är bakom vinmakningen gör det hela lite extra roligt tycker åtminstone jag.

Domänen omsluter sammanlagt 8 hektar och Château de Béru producerar fyra olika viner: - Chablis med druvor från hela domänen - Chablis ORangerie där druvorna kommer från vingårdsläget ORangerie på kullen utav Béru - Premier Cru Vaucoupin består av en smal remsa av lera och kalk sydöstra sluttningen på Chichées platå. 2006 tog Château de Beru över en bit i mitten utav vingården. Den branta sluttningen gör det omöjligt att använda traktorer. För att förbättra kvalitén i jorden plöjer man nu med häst. Druvorna till detta vin kommer såklart enbart från vingårdsläget Vaucoupin.  - Clos Béru är enbart gjort på druvor från slottets berömda vingård med samma namn.

Men det stannar inte här. Athénaïs tillverkar även viner under sitt egna namn som en négociant. Det innebär att hon köper druvor från andra odlare runtom i Bourgogne och gör vin på dessa. Hon köper druvor från de som skördar för hand och odlar ekologiskt med samma filosofi som hon själv. Sedan körs druvorna till slottet i Béru där vinmakningen sker. Athénaïs tillsätter ingen jäst utan låter vinet jäsas helt naturligt, varken klarar eller filtrerar vinerna. Det är vad de är helt enkelt. Och resultatet är fantastiskt gott!

Laurence och Anthénaïs är medlemmar i Femmes et Vins de Bourgogne som är ett slags nätverk för enastående kvinnliga vinmakare i Bourgogne.

Amphora Beru

Gör man som vi och bilar runt kan man även få sova här på slottet och det rekommenderas varmt. Det var utan tvekan det bästa boendet vi hade under våra 2,5 veckor ute på vägarna. Mamma Laurence driver ett vackert B&B och i det gamla stallet huserar idag en vinbar. Vinbaren är i vanliga fall öppen torsdag till söndag men när vi anlände sent på onsdagskvällen, efter att ha gjort fyra producentbesök och suttit i bilen ett par timmar, tände de stearinljus i hela baren och fixade både mat samt dryck åt oss. Det är vad jag kallar service.

Vinbar Rum

Efter att ha njutit utav Clos Béru 2007 kände jag mig tvungen att kontakta Rosforth som är importör till Sverige och se om de hade lite äldre årgångar att få tag på. Nu väntar jag på en leverans utav 2008 som ska få vara en del i vinpaketet hos oss på Frantzén så långt det räcker.

Skål på er!

Chateau de Beru