En dejt med Bertold

I onsdags var det ingen vanlig dag, det var nämligen lunch och provning av bättre viner tillsammans med Bertold Salomon från Salomon Undhof i Österrike. De senaste 223 åren har familjevineriet Salomon Undhof, beläget i Kremstal, producerat vin av fantastisk kvalitet. Själv beskriver Bertold, som är sjunde generationen vinmakare, en vinstil med karaktär, balans och harmoni. Bert var i Sverige i och med Österrikiska vindagen som gick av stapeln under tisdagen på Grand Hotel. Det var ingen blygsam provning han bjöd på då han hade slagit på riktigt stort och tagit med sig några av de bästa vinerna från hans källare. Förutom Salomon Undhof så har Bert har även två andra projekt: Salomon Estate i Finniss River, Australien, samt Salomon & Andrew på Nya Zeeland.

Vi började inne på Gaston uppe på NK där det bjöds på tilltugg tillsammans med några härliga flighter vin. Först ut var de röda vinerna från Australien och Nya Zeeland:

Flight 1: Salomon & Andrew Nya Zeeland 1. Central Otago Pinot Noir 2012 Salomon Estate Finniss River 2. Fleurieu Peninsula Syrah-Viognier 2011 3. Norwood Shiraz-Cabernet 2010 4. Aestatis GSM 2009

Flight 2: 5. Finniss River Shiraz 2010 6. Alttus Shiraz 2009 7. Alttus Shiraz 2001 8. Guigal Chateau D'Ampuis Côte Rôtie 2001

Alttus 2001 visade upp en fantastisk elegans men kan definitivt ligga till sig ett par år till. Ett riktigt bra exempel på att Australien kan bjuda på superkvalitet med rätt vinmakare bakom rodret. Jag föredrog denna framför Guigals vin som Bert tog med som en jämförelse.

Därefter kastade vi oss in i den fantastiska värld som Österrike har att komma med. Grüner Veltliner. Denna fantastiska aromatiska och matvänliga druvsort. Varför serveras inte mogen Grüner i vinpaketen på finkrogarna? Jag vet att åtminstone jag kommer kasta mig på dessa viner så fort jag får besked om vilka årgångar som går att få tag på.

Flight 3: Wieden & Berg Grüner Veltliner 2014 Wieden & Berg Grüner Veltliner 1971 (!!!)

Flight 4: Von Stein Reserve Grüner Veltliner 2013 Von Stein Reserve Grüner Veltliner 2010

Wieden & Berg 1971 kan vara en av de häftigaste vinupplevelserna jag har haft på länge. Att en 44-årig Grüner Veltliner fortfarande kan kännas pigg och fräsch känns helt otroligt. Som sagt, om man kunde sätta klorna kring denna guldklimp...

Från Gaston förflyttades vi in till Bobergs Matsal för lunch och tre flighter Riesling. Om jag var i himlen när jag såg vilka årgångar jag skulle få testa? Oja. Bert hade nämligen flugit över min årgång, 1988.

Flight 5: Undhof Kögl Riesling 2013 Undhof Kögl Riesling 1988 (!) Undhof Kögl Riesling 1979 Här var, mot min vilja, 1979 vinnaren då den fortfarande visade upp sådan fräschör och elegans. Även absolut bästa kombinationen till maten vi serverades.

Flight 6: Pfaffenberg Reserve Riesling 2013 Pfaffenberg Reserve Riesling 2011 Pfaffenberg Reserve Riesling 1996, som jag har kört i vinpaketet på Frantzén.

Flight 7: Honoris Riesling & Traminer 2013 Honoris Riesling & Traminer 2004, även detta har serverats i vinpaketet.

Dagens största överraskning var helt klart Wieden & Berg Grüner Veltliner 1971. Utan tvekan är detta ett vin som kommer att hålla ett gäng år framöver.

Behöver du något gott att dricka till vårens sparris eller sommarens härliga sallader? Undhof Kögl Riesling 2013 är en alldeles utmärkt kombination. Salomon Undhof importeras utav Savino. Gör en privatimport via Systembolaget och köp på dig inför sommarsäsongen. Helt klart tummen upp! Skål.