Den lilla röda

26 februari. Ett datum vi haft inpräntat innanför pannbenet sedan tidigt i höstas. Det har spekulerats, tisslat och tasslats bland matkritiker, krögare och annat löst folk. Vem får den tredje stjärnan? För om det släpps en egen bok för de nordiska länderna så måste det väl ändå finnas åtminstone en restaurang som kan stoltsera med tre stjärnor? Igår var en dag full utav förväntan hos oss i personalen på Frantzén. Hets om Bib Gourmand, vad som händer ifall vi skulle tappa en stjärna (troligtvis skulle vi stå utan jobb...) och framförallt, vad händer om vi får en tredje? För visst är vårt mål att bli trestjärninga. Det är vad vi alla sliter hårt för varenda dag på våra 50 kvadrat.

Så idag släpptes bomben. Guide Michelin Nordic Cities 2015. Ett gäng utav personalstyrkan samlades för frukost och pressvaka inne i Studion. Presskonferensen skulle börja klockan 9. Vi fann årets resultat ute på Twitter 8.58.

Ingen tredje stjärna. Varken till oss eller Norden överhuvudtaget. Det blev inget stjärnregn som det spekulerats om. Vi står kvar med två, vilket såklart är fantastiskt ändå. Nytt för i år är att Malmö tilldelades stjärnor, tidigare har det bara varit Stockholm och Göteborg i Sverige. Ett stort grattis riktas till Oaxen Krog som fick en andra stjärna och nu ligger i topp tillsammans med oss och Mathias Dahlgren. Volt i Stockholm knep åt sig sin första stjärna.

Sveriges stjärnhimmel ser från idag ut såhär:

2 stjärnor i Stockholm Frantzén Mathias Dahlgren-Matsalen Oaxen Krog (ny)

1 stjärna i Stockholm Ekstedt Esperanto Gastrologik Mathias Dahlgren-Matbaren Operakällaren Volt (ny)

1 stjärna i Göteborg Thörnströms Kök 28+ Sjömagasinet Bhoga Koka (ny) SK Mat & Människor (ny)

1 stjärna i Malmö: Ambiance à Vindåkra (ny) Bloom in the Park (ny) Vollmers (ny)