Moët & Chandon Sommelier Challenge

FinalIgår gick sista finaldelen utav Moët & Chandon Sommelier Challenge 2014 av stapeln på AG i Stockholm. Jag har tvekat hela hösten över om jag skulle delta eller inte, med mycket som hänt runt omkring både på jobb och andra tävlingar. Förra året gick det ju riktigt bra i just denna tävling och det var dessutom första gången jag stod på en rätt så stor scen. Skulle jag delta i år så ville jag ju vinna! Men tidsbrist har gjort att jag prioriterat jobbet framför att förbereda mig inför tävling, självfallet. Jobbet går alltid först. Efter att ha varit med i första finalmomenten den 9 november på Nobis så har jag velat fram och tillbaka varje dag. Jag bestämde mig helt och hållet nu i lördags mitt i natten efter jobbet att det är väll bara att gå dit och köra!

Sagt och gjort. Jag gick dit, gick upp på scen, gjorde vissa saker bra, andra hade jag velat göra annorlunda. Men, genom att ens gå dit vann jag över mig själv. Ibland är det bara att köra på, trots trötthet, utmattning och att man kanske bara vill krypa ner i sängen och gömma sig. Jag vet, vi alla är lite extra trötta just nu denna gråa och trista höst. Det är 1:a december och vintern verkar aldrig komma.

Tävlingen igår bestod utav två olika scenmoment. Jag var först ut på scen. Det var två bord med två gäster per bord på scen. Enda instruktionen vi fick på scen utav konferencier Totte Steneby var att "du har 12 minuter på dig, resterande uppgifter får du veta utav dina gäster". Som vilken arbetsdag som helst, förutom att du gjord det på scen, inför publik och blir dömd för minsta rörelse du gör. Lätt som en plätt? Njae. Nervositeten spelar ett spratt men jag börjar konstigt nog känna mig lugn och trygg på scenen åtminstone.

Det ena bordet beställde en flaska rött vin som skulle öppnas och serveras. Sedan kom bord nummer tvås gäster och satte sig medan jag pratade med bord nummer ett. Bord nummer två beställde en flaska champagne som jag öppnade och serverade, varpå de tog fram en meny med lite olika maträtter där jag skulle rekommendera en förrätt samt två ostar, där en ost skulle vara svensk. Samtidigt som jag pratade mat med bord nummer två så hällde en utav gästerna ut sitt rödvinsglas på bord nummer ett. Jag såg det tidigt och bad gästen jag pratade med att låta mig få återkomma alldeles strax. Jag la på en servett över rödvinsfläcken på bord nummer ett och gav damen ett nytt glas och fyllde på vinet.

Andra omgången på scen gick till som så att vi fick se 10 olika bilder som föreställde allt från olika vingårdar, flasketiketter till kända personer inom vinvärlden. Jag var glad över att jag åtminstone kände igen champagnehuset Krugs vingård Clos du Mesnil...

Värdig vinnare blev till slut Johan Nilsson som jag förutspådde redan innan. Stort grattis till dig Johan! Ska bli kul att besöka Champagne tillsammans nästa år!

Är du nyfiken på hur tävlingen gick till den 9 november så finns det lite filmer som gjorts på vår blindprovning samt den muntliga teoridelen. Inga smickrande filmer för min del då jag mest var i chocktillstånd över att det hela skulle filmas...

[youtube=http://youtu.be/TVUsG612cRo]

[youtube=http://youtu.be/ipRfJiMQuRk]

(Bilden högst upp är tagen utav fotograf Camilla Rehnstrand.)