Några snabba...

...ställs denna vecka till min yrkesmässigt största förebild: Åsa W Karlsson. Åsa är min lärare från tiden på Restaurangakademien samt lite som min mentor nuförtiden. Den person jag vänder mig till när jag har funderingar yrkesmässigt och även tävlingsmässigt. 048 - Vill du kortfattat beskriva dig själv och vad du sysslar med? Frilansande konsult inom dryckesbranschen är den korta beskrivningen :-) Men konkret innebär det att jag föreläser åt Restaurangakademien i Stockholm, åtar mig diverse skrivuppdrag, återkommande sommeliertjänster hos Kulturpärlor i Sörmland, juryuppdrag åt International Wine Challenge i London samt arbete med sommeliertävlingar såsom Årets Lily Bollinger, Svenska & Nordiska Mästerskapet. Rätt omväxlande med andra ord.

- Som barn, vad ville du bli när du blev stor? Tveklöst flygvärdinna.

- Drömresmål? Nya Zeeland.

- Hur kom du in på vin? Jag är nyfiken och har alltid velat lära mig mer om saker. Jag jobbade först i bar men insåg att det var matsalens fascinerande rytm, med tillhörande fantastiska viner, som lockade. Så började det och så har det fortsatt.

- Champagne eller Cava? Jag älskar bubbel i alla stilar...och bara det är bra så spelar det ingen roll faktiskt. Hade du frågat mig för fem år sedan hade jag varit mer svartvit i mitt svar :)

- Vad dricker du på nyårsafton? Helst bubblor på stora flaskor.

- Vem vill du helst äta en middag med? Ido Lewinsohn och Eran Pick(goda vinmakarvänner) samt deras familjer uppblandat med min familj. Rörigt, glatt, gott och underbart!

- En dryck du vill slå ett slag för? Madeira. Klart underskattat.

 - Vilken är din bästa mat- och dryckeskombo? Kombinationer som uppstår spontant. "Kolla vad vi hade hemma!" Vad äter vi till den..?

Ett mer utförligt svar: Varierar över tid men den som sitter i minne just nu är mogen Champagne Selosse Contraste till en magisk oxfilétartar med tryffelmajjo..mogna champagner rent generellt är underbara matviner. Torr Palo Cortado och en bit skinka är inte heller fel och kommer dessutom snabbt på tallriken. Provade också en Moscatel från Málaga häromsistens som var helt magisk till rostade hasselnötter och len glass.

- Har du något härligt dryckestips inför helgen? Alltid. El Castro de Valtuille, Bierzo, Spanien. Grymt användbart.

- Slutligen, har du någon oväntad talang? Japp. Tre stycken. Jag bakar fantastiska kanelbullar, kan fickparkera som en gud och simmar grymmesnabbt.

Jag tackar Åsa för den härlig frågestund och hoppas att det inte dröjer innan vi ses igen!