Valfaccenda

2014-09-30 13.12.36 Jag testade lite viner häromdagen med Daniele Fherm från Viniologi. Han hade med sig Valfaccenda från Piemonte, Italien.

Vinmakaren Luca Faccenada föddes 1982. Projektet Valfaccenda är döpt efter där han föddes och bor i dag. Han gick ut High School of Oenology i Alba, och sen tog en Bachelor i Vitikultur och Oenology i Torino. Efter sina studier lämnade han Italien för att utforska hur man gör vin på andra sidan jordklotet och hamnade på Nya Zeeland. Efter en liten tid utomlands kom Luca tillbaka och jobbade för en större producent i Barolo för att lära sig mer innan han vågade starta sin egna firma. Lucas vingårdar är plantade i Valfaccenda, inte mer än 3 hektar, i dalen mellan Canale och Cisterna. Andra mindra vingårdar finns i Santo Stefano Roero. Han odlar och gör vin på vita druvan Arneis och röda druvan Nebbiolo.

Jag gick lite wild and crazy och beställde in ett vin till restaurangen:

tumblr_ncppgdMVoL1spcjywo1_500

2012 Roero Arzigh. Arzigh betyder för övrigt "risk" på piedmontesiska.  

Vinet kommer från San Stefano och är gjort 100% på druvan Arneis som växer på ca 45år gamla vinstockar. Den övre delen av vingårdarna har en sydsluttning  vilket ger längre solexponering och leder till att druvorna mognar snabbare.

Vinet ligger ca 4-5 dagar med skalkontakt innan vinet får åldras omkring 3-4 månader i 225 & 500l fat. Därefter ligger vinet på flaska ett år innan det släpps för försäljning.

Kommer serveras i pirincip exklusivt hos oss på Frantzén, på magnumflaska dessutom. Ser fram emot nästa veckas vinleverans från Viniologi!