Fredagsvin

43116En av mina favortiproducenter är kultfarborn Josh Jensen bakom Calera. En häftig farbror som jag är väldigt glad att ha fått träffa. Hans Calera Pinot Noir är en favorit oavsett årstid. Men nu när det ruggiga höstvädret har infunnit sig passar det ju alldeles utmärkt. Mitt helgtips denna vecka är alltså detta vin. Josh grundade firman 1975. Efter att ha arbetat två säsonger i Bourgogne hos Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac bestämde sig Josh för att åka tillbaka till Kalifornien och leta efter växtplatser med dominerande kalkhaltig jordmån, detta i hopp om att kunna producera viner liknande de viner han hade hjälpt till att framställa i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh lämpliga platser för sina Pinot Noir- och Chardonnay-odlingar i området. Efter ytterligare två år stod ett vineri, byggt i sex våningar för att helt kunna styras av gravitationen, färdigt. Det var det första i Kalifornien.

Calera Central Coast Pinot Noir kommer från utvalda vingårdar som Josh Jensen följer noggrant. De ligger spridda i Central Coast och mängden från de olika vingårdarna varierar från år till år. Ursprungen inom Central Coast är San Benito, Santa Clara, Monterey och San Luis Obispo. Druvorna skördas för hand och transporteras i kylbilar till Caleras vineri på Mount Harlan. Där avstjälkas de och får jäsa i öppna rostfria tankar med skalkontakt i upp till 14 dagar. Efter avslutad jäsning förs vinet via gravitation över på fat av fransk ek (10 % ny ek) där det mognadslagras i drygt 11 månader innan det butlejeras ofiltrerat. 2012 gav bra förutsättningar att göra bra viner. En relativt varm vår med stabila temperaturer och en något svalare sommar.

Importör är Johan Lidby Vinhandel och vinet har artikelnr 87282.

Trevlig helg!