Châteu le Puy

le puy Vi fick in ett nytt vin till vårt vinpaket igår som jag aldrig tidigare testat: Château le Puy cuvée Emilien årgång 2000 i magnumflaska.

Slottet är beläget i Saint Cibard på östra sidan utav Bordeaux i Frankrike och ligger på samma platå (Plateau des Merveilles) som St Emilion och Pomerol. Familjen Amoreau har huserat och tillverkat vin i 15 generation i rakt nedstigande led. Slottet fanns redan på 1600-talet. Jordmånen består mest utav lera, sand och kalksten.

Genomsnittsåldern på vinstockarna är 55 år och man odlar helt biodynamiskt sedan många år tillbaka, enbart för att höja kvalitén på vinerna. Druvsammansättningen består utav 85% merlot, 14% Cabernet Sauvignon och 1 % Carmenére. Alla druvor är tagna från samma vinplot.

Vinet lagras minst 1 år på stora ekfat 600 liter. Endast gamla fat används, vinmakaren Jean-Pierre vill inte att vinet tar smak av eken, därefter minst ett år på flaska. Detta vin, Emilien, är uppkallat efter grundarens barnbarn.

Liten kuriosa är att ända sedan 1610 har man enbart använt sig utav naturgödsel på gården. Det innebär att inga kemikalier har använts alls och idag använder sig Franska staten utav gården som referens för geologiska prover.

Årgång 2000 som vi serverar är idag ett elegant vin som lika gärna kan drickas idag till en härlig lammrätt men också sparas i många år till.

Om du är intresserad utav vinet så finns det i beställningssortimentet med artikelnr 74689. Då årgång 2010 och i vanlig 75cl-flaska för 259kr. Beställ hem två flaskor (eller fler), en att dricka nu och en att lägga undan i 10 år.