Valais Mundi gör bästa vinerna i Schweiz

Det var de där med anteckningarna ja. Du ser, här sitter jag och antecknar i mitt block. Lyssnar frenetiskt och tar in all information som Johanna Dayer delar med sig av om hennes fantastiska viner från Valais Mundi. Jag är hos Provins i Sion och får testa de bästa vinerna Schweiz har att erbjuda. Och så är alla mina provningsanteckningar borta. Om jag hade haft bättre skärpa på anteckningar så hade jag kanske kunnat tyda dem från fotot ovan. Nedrans järnspikar också.  

 

Nåja.

 

Valais Mundi är Provins flaggskepp. Deras hjärtebarn. Lyxprodukten. De gör ett vitt och ett rött vin. Eclat och Electus. Det är ett väldigt nytt projekt och hittills har två årgångar släppts av båda vinerna. Johanna berättar att vinerna endast kommer att produceras vid bra årgångar. Hittills finns Eclat 2014 och 2015 samt Electus 2010 och 2011.

 

Tanken med vinerna är att visa upp de bästa Valais har att erbjuda. Med det sagt är det väldigt naturligt att båda vinerna innehåller lokala druvsorter.

 

 

Eclat görs på Petite Arvine, som i princip endast växer i Valais, samt Heïda. Den senare druvsorten är synonym med Savagnin från Jura. Jag är extremt svag för både Savagnin och Petite Arvine och i kombination skapar de ett helt fantastiskt vin. Vinet får ligga till sig i nya franska ekfat under nio månader utan malolaktisk jäsning varav en tid på jästfällningen. Jag fick testa 2015 som precis släppts och det vattnades ordentligt i munnen av syran. Precis så som jag gillar det. Vinet är så magiskt elegant och jag är riktigt lycklig över att jag shoppade på mig en flaska.

 

Det röda vinet Electus är en blend på sju olika druvor: Cornalin, Humagne Rouge, Diolinoir, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. De olika sorterna pressas och viniferas separat. Blenden skapas när det är dags för att ligga till sig på fat. Detta görs 18 månader i nya franska ekfat. Vinet får sedan mogna ytterligare ett år i flaska innan det släpps för försäljning. Det här vinet har en extrem potential. Gott att dricka nu men med tid kommer det kunna stå sig mot de bästa vinerna från Bordeaux. Eller förresten, det gör de redan nu.

 

Det känns spännande att ha lyckats hitta dessa viner så tidigt i dess produktion och det ska bli väldigt spännande att få se hur de utvecklas. Det här är viner som jag skulle vilja ha en rejäl vertikalprovning av om ett par år när det finns några årgångar.

 

Jag väntar med spänning på vad framtiden har att visa.