Tillbakablick till viner jag minns

Att bläddra igenom telefonen och datorn ibland är ganska så underhållande. Främst för att få sig en tidsresa tillbaka till viner man har testat, druckit och upplevt. Precis som med musik så relaterar jag viner till platser och händelser i livet. Vin kan väcka minnen.  

Låt mig ta dig en tur längs med Memory Lane och dess viner.

 

Ett glas Krug kommer alltid få mig att tänka tillbaka till det fantastiskt häftiga besöket jag och Tompa hade. När vi träffade Mylene som guidade runt oss i källaren på perfekt svenska. Krug är numera även alla resor tillsammans med Alex som startar på Arlanda. Nebbiolo får mina tankar att glida iväg till Ulrika i Piemonte. Terlan Winkl, The Chocolate Block och Roda är min tid på Primewine Bar...

 

Champagne Billecart-Salmon är vårt bröllopsbubbel. Varje gång jag ser en flaska Billecart slängs jag tillbaka till en av de bästa dagarna i mitt liv. Det var faktiskt riktigt roligt att gifta sig. Den enda dagen i livet då allt fokus var på oss. Kanske lite själviskt att säga så, men jag tror också att många känner igen sig i just den tanken. Nåja. Bubbel från Billecart är alltså bröllop.

 

Spansk Garnacha kommer nog alltid få mig att minnas min roligaste vinresa: Fiesta de la Floración i Sierra de Gredos strax utanför Madrid. Ni som vet, ni vet. Punkt.

 

Diebolt-Vallois Fleur de Passion måste vara det första presigebubblet som jag blev förälskad i. Isabelle från Diebolt-Vallois är också så härlig och fick mig att uppskatta bubblorna ännu mer på mina besök hos henne i Cramant. Hon har också ett rosébubbel som tydligen säljs i många exemplar till Norge. Önskar att jag fick se mer av det här i Sverige också. Tur att jag har några i kylen...

 

Jag köpte en flaska Mouton-Rotshild 1988 på Syetmbolagets dryckesauktion för några år sedan. Flaska låg i kylen ända tills en kväll när jag fick feeling. Kvällen innan nyårsafton 2014 stod jag och kock-Lina hemma i köket och förberedde morgondagens middag. Båda är vi födda -88. "Äsch, nu ryker flaskan!" sa jag och poppade upp Mouton-Rotshild. Är det inte precis just så ett riktigt bra vin ska avnjutas? Hemma i köket, helt oplanerat med en av sina bästa vänner.

 

Om det är något vin som tar mig tillbaka så är det definitivt Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Lamm. Alex är fullt medveten om att det vare n av mina tidiga kärlekar. Och fortfarande är.

 

Under min tid på Frantzén introducerade Fredrik Horn mig för en hel del häftiga viner. Domaine Macle öppnade upp mina ögon för Jura. Det är inte ofta man får en WOW-upplevelse, men ett vin från Macle gav mig just ett sådant ögonblick.

 

Jolie-Laide är en annan producent som Fredrik visade mig. En producent jag verkligen älskar. Scott Schultz gör superhäftiga viner. Hans Trousseau Gris går inte av för hackor. Jolie-Laide tar mig både tillbaka till Frantzén men också till en sommar på Furillen där jag hällde upp en massa rosé från Schultz.

 

När jag gick sommelierutbildningen lärde jag mig att man tydligen skulle älska Ridge Geyserville. För ett par veckor sedan drack jag 2010 med svärfar. Perfekt vin till söndagsgrillningen.

 

Jag är nyss hemkommen från en middag på stan med mamma och lillsyrran. Det är mammas födelsedag idag. Vi var på Hanverket som passade tillfället som hand i handske. Mamma, hon är numera Calera Pinot Noir för mig.

 

Det känns som att jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Men jag tror att jag går vidare längs med Memory Lane en annan kväll istället. Trevlig kväll!