Il est arrivé!

Så är det dags för ännu en av årets höjdpunkter. På torsdag släpps 2017 års upplaga av Beaujolais Nouveau. Tjohooo säger jag!   

Enligt fransk lagstiftning får Beaujolais Nouveau börja säljas tidigast den tredje torsdagen i november. I Frankrike kommer man på torsdag kunna se flertalet barer och butiker som skyltar med Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Ja, Beaujolais Nouveaun har kommit. Äntligen. Jag kan nästan se framför mig hur producenterna svettas och sliter med att få iväg sin Bojo i tid. När det är över kommer över 65 miljoner flaskor, nästan hälften av regionens totala årsproduktion, att distribueras och drickas runt om i världen. Det är häftigt när man tänker att för bara några veckor sedan var vinet i flaskorna druvklasar som hängde på vinrankorna ute på fälten. Men genom en snabb skörd, en snabb jäsning och en snabb tappning är allt klart vid midnatt timmen.

 

Beaujolais Nouveau började som ett fenomen i de lokala barerna, kaféerna och bistroerna i Beaujolais och Lyon. Det är vin gjorda att drickas snabbt medan de bättre vinerna från området gärna får ligga och vila till sig en tid innan de konsumeras. Flera kan lagras i många år och blir bara bättre, precis som vinerna från Bourgogne. Jag har hört av vinmakare att Beaujolais Nouveau från början gjordes för att fira årets skörd som precis avklarats. Ett vin för arbetarna som skördat druvorna. Helt enkelt, ett festligt vin som skulle drickas snabbt, helst direkt ur tanken.

 

Varför är Beaujolais Nouveau så populärt då? Lättast förklarat, Beaujolais Nouveau är så nära vitt vin som ett rött vin kan komma. Det är fruktigt, bärigt, ja nästan som saft. Och vinet smakar dessutom allra bäst att dricka kylt. Det är ett vin snarare gjort för att svepa än att sitta och sippa på. Ett festvin, inte ett konversationsvin. Eller ja, klart att du kan konversera på festen också... För folk som inte är så förtjusta i röda viner (finns det sådant folk?) så är Beaujolais Nouveau ett perfekt instegsvin. Svårt att inte tycka om helt enkelt.

 

På torsdag sker festligheter på restauranger och barer runt om i Sverige tillsammans med ett flertal importörer. Bojo-fester hålls bland annat på Bio-Rio, Bar Agrikultur, 19 glas och säkerligen på de flesta andra vinbarer. Håll utkik!

 

Och du, klart att det släpps Bojo-Novo på Systembolaget också. Missa inte Jean Foillard Nouveau nr 90566 för 139 kr. Släpps på torsdag!

 

(Foto: JB Laissard)