Helgtips

Château Miraval

Veckans helgtips är väldigt passande ett rosévin. Ett av de första vinerna som jag verkligen kommer ihåg introducerades för mig innan mitt intresse slog till ordentligt är Château Miravals rosé Pink Floyd. Det borde ha varit runt 2008 hemma hos min mammas kusin i Genevé nere i hennes vinkällare. Hon tog fram några flaskor och berättade om ett stort slott nere i Provence dit hon åkt för att köpa några lådor utav deras prisbelönta rosé döpt efter bandet Pink Floyd. Domänen är belägen i byn Correns, Frankrikes första ekologiskt odlande by. Den täcker hela 500 hektar mark på en höjd utav 350 meter över havet. Höjden ger vinraknorna varma härliga sommardagar och svala nätter.

1970 köptes gården utav jazzpianisten Jacques Loussier som förvandlade det hela till en inspelningsstudio, Le Studio de Miraval. Här har flertalet kända musiker spelat in musik, bland annat Pink Floyd, Sting, Sade och The Cranberries. Därav namnvalet till gårdens rosé.

Från 1993 ägdes gården utav amerikanen Tom Bove som både moderniserade vinmakningen samt byggde ett spa, två gym och en inomhuspool. Tom gjorde fyra viner under sin tid. Två vita, ett rosé och ett rött. Det ena vita, som jag minns var helt fantastiskt gott med en härlig blandning utav citrus och honung, döptes till Lady Jane efter hans första fru Jane som omkom i en tragisk flygolycka i september 1998. Det röda vinet Natushka var döpt efter Nathalie som blev Toms andra fru ett par år senare.

Brad Pitt och Angelina Jolie har haft Miraval som sin sommarbostad sedan 2008. De började med att hyra in sig innan de fick köpa upp gården. I augusti 2014 gifte de sig i gårdens kapell.

Jag har vetat om ägarbytet en längre tid då jag hela tiden försökt hålla koll på domänen. Rosén med de tidigare vinmakarna var den bästa jag har testat. Jag har självklart varit skeptisk sedan Jolie och Pitt tog över och varit orolig att kvalitén inte ska upphållas. Det här med kändisviner är inget jag tror på alls. Men, det verkar som att de är måna om att behålla en god kvalité och har tagit in familjen Perrin med vinmakaren Marc Perrin som även innehar domänen Château de Beaucastel i Châteauneuf du Pape.

Miravals rosé finns just nu på Systembolaget för 159 kr. Jag inhandlade en flaska häromdagen mest för att jag vill testa vad jag tycker såhär ett par år och ett ägarbyte senare. Rosén är gjord på druvorna Cinsault, Grenache, Rolle och Syrah. Jag återkommer en sommarkväll lite längre fram med utlåtande. Jag är dock riktigt skeptiskt till flaskans nya skepnad. Jag föredrar definitivt klassiska flaskor. Inte minst för att jag vet hur jobbigt det är att försöka sig på att stapla den mindre modellen i vinkylen...

Livets Goda topp 20

Snart släpps den. Sveriges bästa restaurangguide. Om jag inte missminner mig så borde den släppas i nästa vecka. Livets Goda topp 20. Förra året kom Frantzén på en hedrad andraplats och jag fanns med på bild från Djuret när jag jobbade lite längre upp på Lilla Nygatan. Jag väntar med spänning på årets resultat. Om du absolut tänkt köpa dig någon slags guide, då är det denna du ska ha! Snyggt gjord och otroligt välarbetad med bra recensioner. [embed]https://youtu.be/IVv4sWfv50E[/embed]

Ja och just det, vi fick inget pris utav White Guide. Men lika glada är vi ändå!

Mitt helgtips måste helt klart bli att besöka NK under nästa vecka, eller nej, jag tar tillbaka det. Vänta någon vecka. På måndag är det premiär för Bobergs Matsal, Gaston Vinbar, Botanique och Kantinen. I veckan har det provlagats och provätits utav dess like. Björn Frantzéns mecka på plan 4. Det största som hänt på 100 år.

I tisdags hade vi celebert besök utav Mariestads i Studio Frantzén. Björn och Mariestads har under året ett samarbete och om man besöker bryggeriets hemsida just nu så ligger det uppe ett litet påskrecept från Björn. Men lugn. Jag bjuder på det här så att du kan laga något gott till påsk. Vad du dricker till? Mariestads såklart. Enkelt.

[embed]https://youtu.be/-YoEfndGlw8[/embed]

Ps. Jag ber om ursäkt för snön. Tog visst fram Vespan för tidigt...

Dekantera eller lufta vinet?

Ni har säkert sett att vi sommelierer har konstiga saker för oss, som till exempel att hälla upp vinerna i karaff över ett tänt ljus. Varför egentligen? Och vad är dekantering? Vissa häller bara upp på karaff, varfördåför? dekning

Äldre mogna viner får ofta en fällning, en slags avlagring på botten utav flaskan. Detta vill man såklart inte ha med i glaset så därför separerar man vinet försiktigt från fällningen. Man häller försiktigt över från flaska till karaff genom att hålla flaskhalsen över ett stearinljus så att man ska se när fällningen kommer. När den är på väg avbryter man dekanteringen. Vissa viner får en kraftig fällning, andra bara en lätt "slöja". Man dekanterar alltså för att få bort fällningen, men även för att låta vinet luftas litegrann. Det finns massor av videos om hur man dekanterar ett vin på Youtube, men den jag faktiskt anser är mest lärorik är Susanne Berglund Krantzs video som hon gör för sinn utbildningssida Punkvin:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Kvhn8X1Eu3o[/embed]

Det här med att bara hälla upp på karaff då? Många unga viner kan kännas rätt stängda och hårda när man öppnar flaskan. Dessa mår bra av att få luftas en stund. Vissa mår till och med bra av att luftas i ett par timmar innan de ska avnjutas. Man häller då upp på karaff, utan ljus och annat krångel, endast för låta vinet öppna upp sig ordentligt och ge det syre. Både rött och vitt vin mår bra av att karafferas. Har du ingen snygg vinkaraff hemma? En vanlig vattenkaraff funkar umtärkt. Annars har Riedel massor av snygga och en sådan bör finnas i varje vinnörds hem.