Uncategorized

En doft av hav

Sista veckorna har varit helt galna. Mitt schema har varit fullspäckat. Varenda dag har jag varit uppbokad. Jag insåg att jag i princip bara haft en enda ledig dag sedan slutet av april, det var på Tompas födelsedag. (När mannen fyller år kan man ju inte bara ligga på soffan och vila.) Med facit i hand är den här resan till Portugal ganska så viktig för mig. Några dagar helt på egen hand i en ny miljö. Jag får samla in ny energi och nya intryck. Även om jag sitter på föreläsningar hela dagarna så är det balsam för själen att kunna sitta på en pir och dingla med fötterna över vattnet. Få uppleva doften av hav. 

Igår träffade jag en kvinna från Tyskland som jag ikväll har tagit en kvällspromenad på stranden med och doppat fötterna i havet. (Som var alldeles för kallt!) I morgon bitti ska vi ses för en morgonpromenad längs stranden innan föreläsningarna.

Tyvärr är jag här i Portugal alldeles för kort tid för att kunna utforska mycket mer. Jag hoppas på att orka ta mig in till Lissabon i morgon kväll. Men det är också en avslutningsceremoni för kongressen som kan vara smart att gå på. Ett event som detta är ett fantastiskt sätt att nätverka på och träffa bra framtida kontakter.

Så, om jag ska orka upp på en morgonpromenad i morgon är det dags att få lite sömn. Min hjärna är helt slut av alla föreläsningar. Jag är inte van att sitta still hela dagarna och lyssna på andra som pratar...

Grattis till drakarna!

draken.jpgEn liten del av mina kollegor. Nyss hemkommen från galej. Gulddraken delades ut ikväll till några av Stockholms bästa krogar. Vi var lyckligt nominerade i kategorin "mellan" tillsammans med Lilla Ego, The Flying Elk, Tegelbacken och Portal. Den sistnämnda krogen fick gå hem med en liten drake i guld att ställa på hyllan.

Jag säger GRATTIS till alla som drog vinstlotten idag. Det var fantastiskt roligt att vara med om hela spektaklet med inspelning av film där draken fick gå på date med vårt vildsvin Tony. Har du missat videon? Ta en titt här, den är rätt så underhållande.

Midnattstankar

I onsdags: "Jag ska ADLRIG se Skam!"Nu: Jag har nyss avklarat samtliga tre säsonger på ett dygn.

Sånt man kan syssla med när mannen checkat in på Huddinge Holiday Inn.

Fredag - lunginflammation, han läggs in över helgen. Äsch, jag stålsätter mig och jobbar service. Ler mot gästerna, skrattar med kollegorna. Gräver ner oron så långt det går inombords. Åker hem och sover i en tom säng.

Lördag - stressar till stallet tidig morgon efter sen kväll på jobbet. Hoppträning med ponnyn. Blir lite väl andfådd under träningen och måste stanna upp. Nästan yr. Sätter mig i bilen för att åka hem snabbt och duscha. Ska ju på kalas innan jag kan åka till Huddinge. Plötsligt får jag svårt att andas en kort stund. Bakom ratten rullar tårarna okontrollerat ner för kinden. En kort stund av andnöd. Oron som tränger fram. Och så torkar jag bort tårarna med handen. Ingen får se. Kommer hem. Tar en lång dusch, gör mig iordning och åker på kalas. Från kalas till Huddinge. Tomma korridorer en lördagskväll. Lättnaden av att få se honom. Stannar fram till 20.15. Ringer en vän på väg hem. Får inget svar. Kör längs E4:an norrut. Ringer en annan vän. Inget svar. Kanske borde jag äta middag? Kör förbi Aloë. De kan inte ta emot mig. Åker vidare in till Gamla Stan. Går in på Djuret och sätter mig vid barplatsen som känns som hemma. Äter igenom lilla menyn. Trygghet, lugn och ro. Möter upp en kollega på Tjoget. Pratar jobb en stund. Bra för att skingra tankarna. Åker hemåt. Kan inte sova, oron gnager. Sätter på första avsnittet av Skam, uret är runt 02. Tittar nästan hela säsong 1 innan jag somnar.

Söndag - vaknar och tittar färdigt på säsong 1 i sängen. Går upp, drar igång tvättmaskinen. Kopplar in datorn till teven och börjar titta på säsong 2. 26 avsnitt senare sitter jag nu här. Det var längesedan jag gjorde absolut ingenting en hel dag. En ny dag gryr.

 

 

Svåraste steget check

Okej, jag vet att det här inte har något som helst att göra med mat eller framför allt dryck. Fast jo, på något vis är dryck inblandat: vatten och te. 

Jag var alldeles nyss på mitt första pass bikramyoga. Och det var sååå skönt för kropp och själ.

Så. Nu är det sagt. Det svåraste steget är avklarat: att våga gå dit och testa.

Vad som gör mig ännu mer stolt och glad i själen är att jag vaknade tidigt av mig själv i morse så att jag hann ut till stallet för att motionera ponnyn också innan jag testade på varm yoga på riktigt för första gången. I vanliga fall brukar jag snooza minst 20 minuter innan dagen börjar... 

Nu känner jag mig extra laddad inför morgondagens utmaning. Håll utkik på lördag. 

Trevlig onsdag! Dags att inhalera vatten och te. 

Bubblande vertikal

‘Champagne is the wine of civilisation and the oil of government.’ - Sir Winston Churchill

IMG_0698.JPGWow vilken ära att ha fått testa dessa godingar! Igår hade vi en champagnemiddag på jobbet för en liten grupp champagneälskare. Det tillhör verkligen inte vardagen att få smaka på en rosé från 1964. 1964! Ja, du läste rätt. Och den var alldeles, alldeles underbar.

Champagnen som serverades var ingen mindre än Grand Hotels husbubbel Pol Roger. Ett av få störa familjeägda firmor som finns kvar i Champagne. Firman grundades 1849 i byn Épernay där flera av de största husen ligger uppradade längs med L'Avenue de Champagne.

Pol Roger drivs idag av Jean Pol-Roger och Christian de Billy. Källarmästare är Dominique Petit. Firman äger 89 hektar egna vingårdar som täcker upp ungefär 45% av deras behov. Resterande druvor köps in, då mestadels Pinot Noir och Pinot Meunier för att ge struktur till champagnen.

Du har säkert hört uttrycket "Champagne ska vara kall, torr och gratis". Bakom ordspråket står Sir Winston Churchill. Han införskaffade sin första flaska Pol Roger år 1908. Efter hans död 1965 fick flaskorna som skickades till Storbritannien en sorgkant på etiketten för att hedra Churchill. Därefter skapade producenten Cuvée Sir Winston Churchill som en homage vilken kom att bli Pol Rogers prestigechampagne och bara görs de allra bästa årgångarna. Första årgången, 1975, gjordes endast i magnum och lanserades på Blenheim Palace i Oxfordshire. Sedan länge är Pol Roger kunglig hovleverantör till drottning Elizabeth II av Storbritannien. Bara det ett tecken på kvalitét.

Igår fick jag den störa äran att testa många årgångar av Pol Roger...

Pol Roger Brut Non Vintage Magnum Vintage: 2006 2004 2002 1999 1998 1996 1982 1982 rosé 1979 1975 1964 1964 rosé

Kvällens största upplevelse blev för mig 1964 rosé av två anledningar. 1; det är min mammas födelseår. Att testa ett vin av hennes kaliber var häftigt bara det. 2; vinet var otroligt piggt, fina bubblor och en härlig syra. Första årgångsrosén Pol Roger gjorde var 1961 så 1964 var alltså en av de första årgångarna de tillverkade.

‘In success you deserve it and in defeat, you need it.’ - Sir Winston Churchill

EAT4AIR

IMG_0034.JPGFoto: Niklas Nyman

“Det är synd om det barn som smakar salt när man kysser det på pannan för det är förhäxat och kommer snart att dö”. (- Medeltida beskrivning av cystisk fibros.)

Jag är så otroligt stolt, glad och förväntansfull när jag äntligen kan berätta om ett projekt jag har jobbat med en tid. Ibland har jag öppnat upp mig och delat med mig av min vardag. En del av vardagen är min mans sjukdom, CF eller cystisk fibros. För något år sedan skrev jag ett inlägg där jag berättade lite enkelt om vad sjukdomen handlar om. Du kan läsa inlägget i sin helhet här.

Jag har länge funderat över hur jag kan hjälpa till att skapa förändring. I somras föreslog jag för min man att vi kunde göra något event nästa sommar för att samla in pengar. Och förhoppningsvis fortsätter jag efter min första utmaning. För i december arrangerar jag EAT4AIR.

Tack vare mina fantastiska kockkollegor och vänner ska vi göra en middag tillägnat sjukdomen cystisk fibros. Vartenda litet öre som dras in kommer att gå till kampen mot sjukdomen.

Jag vill redan nu tacka Joel och Filip för att jag får låna Agrikultur för en kväll. Och tack till Lina, Desirée och Mattias för att ni ställer upp och lagar underbart god mat.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här. <---eat4air-insta

Om du skulle vilja hjälpa till redan nu så är det ganska så enkelt att swisha en liten slant till RFCF. Swisha ditt stöd till kampen för ett bättre liv med CF och PCD till 123 351 31 32. Märk överföringen med Eat4Air :)

 

 

 

 

 

Genialiskt snacks

De här tillhör några av de godaste snacks jag har testat. Joel Åhlin som är den ena av krögarna bakom mina arbetsplatser Agrikultur och Furillen introducerade mig första gången för hans dumplings i höstas. Just dessa nedan är gjorda på picklade gulbetor och fyllda med en kräm på potatis. Jag har fått se dem gjorda bland annat på picklad rotselleri och polkabeta också. Dessa snacks tillsammans med ett glas champagne är ett perfekt sätt att inleda middagen med och reta smaklökarna lite innan första rätten kommer in på bordet.

GulbetsdumplingFoto: Joel Åhlin

Första året avklarat

Jag är just nu på väg från Gotland hem till Stockholm i två dygn. Idag firar vi ett år som gifta, Thomas och jag. Det är idag, 5 juli, ett år sedan vi gifte oss och 11 år sedan vi träffades. Wow vad tiden går fort!Femte juli Nyfiken på hur jag tänkte efter bröllopet? Det här skrev jag för knappt ett år sedan.

Ikväll firar vi med en flaska Salon -97 som ligger och väntar i vinkylen.

Tack älskling för vårt första år som man och hustru. Och, återigen tack till alla er som gjorde vår dag alldeles magisk för ett år sedan. Ni är guld värda!

Hej Köket!

Wow, det här känns superspännande. Jag får vara en del av Köket.  Kollega med häftiga tjejer som Siri, Tea och Tove. Vilken start på sommaren! Det här är alltså jag, Daniella Lundh Egenäs. En 28-årig krulltott uppväxt på Ekerö i vackra huvudstaden Stockholm.

IMG_8187

För dig som inte har koll på vem jag är så kör jag en liten kort presentation. Jag är sommelier till yrket och frilansar lite smått som dryckesskribent. Idag arbetar jag på den fantastiska lilla krogen Agrikultur på Roslagsgatan 43 i Stockholm samt driver egna företaget Wine & Culture. Tidigare arbetsplatser är bland annat Frantzén, Djuret och Pubologi. Och så gjorde jag tre vintersäsonger i skidmeckat Verbier där jag huserade på kultförklarade Pub Mont Fort. Men det är historia. (Oroa dig inte, skidåkningen och mitt paradis Verbier är ett återkommande ämne i bloggen.)

Jag älskar champagne men har också ett brinnande intresse för de alkoholfria dryckerna. För mig är det otroligt viktigt att man ska kunna få minst lika bra alternativ om man av någon anledning väljer att avstå från de procenthaltiga flaskorna. Det har gjort att jag även hållt i lite alkoholfria dryckesprovningar. Kul tycker jag!

Tidigare bodde min blogg hos Allt om Vin så det finns en hel drös av inlägg att läsa nedan om du har tid att läsa och vill lära känna mig ännu bättre.

Jag... ...älskar att åka skidor. ...tror att jag kan surfa, men är egentligen värdelös på surfbrädan. ...äger en SUP-bräda (en sån där man står upp på och paddlar). Det är lättare än vågsurfingen. ...har ridit sedan jag var 4 år gammal. Är idag fodervärd på ponnyn Corné, honom kommer du också få bekanta dig med oavsett om du vill eller inte. ...får köra tung motorcykel, trots mina ynka 154 cm ovanför marken. ...har ställt upp i några sommeliertävlingar. Det gick ganska bra. ...hade stans snyggaste Vespa. Den blev stulen. Hittades förstörd. Nu bor den på verkstaden och får ett skönhetslyft. ...vill väldigt gärna besöka Nya Zeeland. Och Kanada.

Det här är jag och min man Thomas. Vi träffades för 11 år sedan och har alldeles snart varit gifta i ett år.

IMG_7638 I bloggen kommer kommer jag bland annat bjuda på detta:

IMG_9466 Besök i vinkällare...

IMG_7584 ...date med producenter, här med Luisa Rocca i Piemonte....

IMG_8826

...visa platser där druvorna växer. Det här är druvan Pinot Noir i Valais, Schweiz.

Och en hel del annat. Så, häng med på färden. Nu åker vi!

Ps. Vin smakar bäst i stora flaskformat. Skål.