2014

Ännu ett år är snart över. Klockan är 23.59 tisdag den 30 december 2014 just när jag inleder denna text. Strax slår det över till årets sista dag. Nu. Precis nyss. En summering av året. Hur summerar man lättast ett år? I dessa moderna tider är lättaste sättet att bläddra igenom bilderna i mobilen. Bläddrar igenom och förbi alla de där stunder som man så gärna ville komma ihåg. Annars hade man inte fotograferat från början, eller? Jag vill nog summera 2014 till ett otroligt händelserikt år. Vi börjar om från början. Året inleddes på skidsemester i mitt paradis Verbier. Lillasyster E fick äntligen se var jag höll hus under ett par år. Vi testade oss igenom alla barers varianter utav varm choklad. Mitt gamla jobb Pub Mont Fort vann. Där fick man chokladen i pint-glas med grädde i mängder och ett sugrör. Perfekt.

I mars upptäckte jag att semla och Champis är en fantastiskt god kombination. Snart är det dags för semlor igen. De borde väl börja säljas så fort julen är över?

Under året har jag varit gäst på två magiska bröllop. Ett var min sysslings första helgen i maj. Vi hade Ramundberget för oss själva en helg och jag fick åka orört puder den 3:e maj. Det andra bröllopet var på återbesök i Verbier i september. En av mina bästa vänner Christina blev fru på världens bästa plats.

I våras sa jag Hejdå till mina kollegor på Djuret samt Pubologi. Ett gäng som jag har lärt mig massor utav och aldrig riktigt kommer släppa taget om. Ett par dagar senare sa jag Hej till mina nya kollegor på tvåstjärniga krogen Frantzén lite längre ner på Lilla nygatan. Flytta från Gamla Stan vore onödigt.

Mitt livs längsta semester sedan skoltiden  fick jag i somras. 6 veckor. Vad tusan skulle jag göra i 6 veckor? Passade på att jobba ute på Jungfrusund under halva semestern. Arbetsnarkoman, jag? Men den semester jag unnade mig fick jag spendera uppe på landet utanför Umeå. Ett litet paradis precis vid Umeälven, Harrsele. Tillsammans med Lilla E, hunden Max och min bästa vän ägnade jag dagarna åt att plocka bär, bada i älven och göra mitt livs första sylt. Drottningsylt. Hjortron var det ont om tyvärr.

Jag har under året som gått... - tackat nej till ett jobb i Kalifornien. The Restaurant at Meadowood, trestjärnig i Napa Valley kändes inte riktigt rätt just då. Någon vecka senare erbjöds jag jobbet på Frantzén. - gjort mitt första besök på Falsterbo Horse Show. - tagit MC-kort. - förlorat min bästa vän till ett land på andra sidan Atlanten, typ Kanada. - deltagit i tre sommelier/servitörstävlingar och stått i final i samtliga. - startat denna blogg efter mycket tjat från omgivningen. - tillsammans med mina kollegor serverat högsta cheferna från Guide Michelin. - tvingat med min moster för att äta lunch på Noma och middag samma dag på Studio i Köpenhamn. - ätit myror. De smakar citron. - tagit en varm choklad som take away i skidliften. - sett John Mayer och Justin Timberlake live. Magi.

Sedan slutet utav augusti har jag även varit med i  projektet Afterbeach 2014. Hittills har jag gått ner 10kg och verkligen funnit träningsglädjen. Min förlorade vän i Kanada skäller på mig och säger att jag blivit för smal.

Året har så fint fått avslutas ungefär som det började. I en alport i Italien har jag under julen testat mig igenom var den bästa varma chokladen fanns.

Restaurangbesök jag minns utan inbördes ordning: Ekstedt *, Esperanto *, PM & Vänner, Frantzén **, Shibumi, Noma ** och Studio *.

Klockan är 0.46 onsdag den 31 december 2014. Årets sista dag. Årets näst sista dag har jag ägnat åt att tillsammans med min kollega samt vän åka runt bland våra leverantörer och införskaffa mat till nyårsafton. Bara de bästa råvarorna. När vi satt i bilen fick jag en sådan härlig känsla i magen. Vi fick tillsammans en idé. En gemensam dröm och plan inför framtiden. Och plötsligt insåg jag; 2014 avslutas på absolut bästa sätt. Vi har ett mål, en dröm som inte alls är omöjlig. Som duo vore det helt perfekt rent utsagt. Nu blickar vi framåt. 2015 kommer att bli storslaget.

Gott nytt år!